|
Zniesienie jajka po stracie samca. |
| Autor |
Wiadomość |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 658 Otrzymał 262 piw(a) Skąd: Korzenna
|
Wysłany: 2010-09-05, 10:42 Zniesienie jajka po stracie samca.
|
|
|
Witam.
Miałem parkę, samiec gonił samiczkę na jajka, normalnie kopulowały itp. W poniedziałek samiec padł łupem jastrzębia, od poniedziałku samica siedziała w gnieździe i dzisiaj(niedziela) zniosła jajo. Jakie jest prawdopodobieństwo zapłodnionego jaja? |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Krzy$

Wiek: 22 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 194 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Kraśnica woj.Łodzkie
|
Wysłany: 2010-09-05, 11:10
|
|
|
| WES JAJO PODŁUZ POD INA PARKE NA 80% JUZ JEST JUZ ZAGRANE |
|
|
|
_________________ moja rasa to Sokół Gdański
Posiadam Prawie wszystkie Kolory
(brakuje mi tylko Buntów )
( wiem wiem pisze z bledami ) |
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2010-09-05, 11:28
|
|
|
| Krzy$, jajo będzie pod inną parkę dane, i ciekaw jestem czy coś bedzie. Czyli na 80% jest ok ? |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Krzy$

Wiek: 22 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 194 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Kraśnica woj.Łodzkie
|
Wysłany: 2010-09-05, 12:44
|
|
|
| tak tak ja kiedy milem podobna sytulacje |
|
|
|
_________________ moja rasa to Sokół Gdański
Posiadam Prawie wszystkie Kolory
(brakuje mi tylko Buntów )
( wiem wiem pisze z bledami ) |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-09-05, 12:48
|
|
|
KareL, niby 7-10 dni po kopulacji samica znosi pierwsze jajo więc powinno być zapłodnione. Nie wiem jak drugie.
Po około 8 dniach najlepiej pójdź wieczorem do gołębnika, weź jakąś latarkę przyzwoitą i prześwietl te jajka, będzie wiedział czy są zapłodnione.
Zdarza się że samica SAMA wysiedzi jajka i wykarmi młode. Lecz to wyjątki. Najlepiej podłożyć jak już wiesz.
A teraz dam Ci najlepszą rade.
Wywal te jajka w cholerę! Jest już 5 września! Sezon powinien być zakończony w połowie SIERPNIA. Niosą jajka? Dawaj sztuczne! |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2010-09-06, 08:25
|
|
|
Happek, jak chce niech niesie i niech siedzi, jeszcze jest czas.
No pierwsze jajko sie nie dowiem czy było zapłodnione bo zostało rozbite.
Ciekawe czy zniesie drugie. |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-09-06, 17:14
|
|
|
KareL, wiesz...daj żarówkę do gołębnika i będą się niosły całą zimę...bo chcą...
To nie jest prawidłowa ideologia.
Czasu moim zdaniem nie ma...to pada to świeci słońce, pogoda średnio sprzyjająca. Nadchodząca zima a gołąb będzie nie spierzony. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
kaka1016
|
Wysłany: 2010-09-06, 17:31
|
|
|
Racja Happek U mnie jeszcze są młode, które są w pałkach i wydaje mi się, że też są późno. A nawet gdyby KareL jajko było zapłodnione to młode wyjdą Ci ok. 2 miesiące :x Nie wiem czy to jest sens ;)Ale rób jak uważasz |
|
|
|
|
|
|
 |
lion310
Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 137 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: okolice Siedlec
|
Wysłany: 2010-09-06, 18:34
|
|
|
| Jak koledzy wspomnieli to nie jest pora na młode przyjdą mrozy i młode zdechną z zimna zostaw tą samice do wiosny przynieś wcześnie wiosną samca sparz i w kwietniu będą już młode to najlepsza alternatywa dla ciebie karel |
|
|
|
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2010-09-06, 19:20
|
|
|
| Późna pora, znam hodowce mającego ogrzewany gołębnik i młode legnie cały rok. Nie ważne czy wiosna czy lato czy zima, maja ciepło wszystko co potrzeba, młode rosą jak najbardziej w porządku. Taka ideologia tego hodowcy - każdy ma własną. Ja zawsze z końcem sierpnia kończe legi. Jajko zalężone nie wiem czy było nie zdążyłem zobaczyć. Ciekawe czy zniesie drugie. |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-09-06, 19:37
|
|
|
| KareL, a potem kupuje się od takiego hodowcy te gołębie i samica potrafi się przez dwa lata nie nieść. Znam doskonale takie przypadki. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
lion310
Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 137 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: okolice Siedlec
|
Wysłany: 2010-09-06, 20:43
|
|
|
| Tak i gołąb z ciepłego gołębnika idzie do zimnego i zachoruje i bum pada. |
|
|
|
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2010-09-07, 08:58
|
|
|
Temat ten nie jest o tym czy późno na jajka czy nie, jak ludzie trzymają gołębie a jak powinni.
Załóżmy że ta sytuacja jest w maju, samica znosi jajo po stracie samca. Czy warto zainteresować się podłożeniem jaja pod inne gołębie czy wyrzucić bo będzie niezapłodnione? |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-09-07, 10:40
|
|
|
| KareL napisał/a: | Temat ten nie jest o tym czy późno na jajka czy nie, jak ludzie trzymają gołębie a jak powinni.
Załóżmy że ta sytuacja jest w maju, samica znosi jajo po stracie samca. Czy warto zainteresować się podłożeniem jaja pod inne gołębie czy wyrzucić bo będzie niezapłodnione? |
Czy ta samica siedzi dalej na misce w celi ?
W miejsce zbitego powinieneś dać sztuczne jajko .
Drugie jajko gołąb znosi dwa dni po pierwszym .
Pierwsze jajko w nocy lub pod wieczór ( wcześnie rano sprawdzam ) , drugie po południu .
Tylko powinieneś być pewny że zbite jajko było pierwszym , a nie drugim jajkiem .
Samica jest zapładniana podczas deptania , jeśli samiec był płodny to jajka powinny być zalężone .
Sprawdzasz ostrożnie , ale pewnie , czwartego dnia wysiadywania pod światło . W jajku lekko różowym , powinno widać czerwone żyłki krwionośne i 1,5 milimetrowy zarodek .
Czasami samica sama potrafi wysiedzieć i wychować młode , ale lepiej jak ma jednego pisklaka .
Można jajko podłożyć pod inną parę , dwa pisklaki same siebie dogrzewają i przy chłodnych dniach mają większe szanse na przeżycie . |
|
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): KrysSz |
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2010-09-07, 12:06
|
|
|
Samiczka nie siedzi już w misce. Dzisiaj powinna znieść drugie(jeżeli tamto było pierwszym).
Czyli w takim przypadku samiczka zniesie zalężone jajka. Wiem jak się prześwietla jajka więc jak będzie drugie to sprawdzę.
hetman, właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem! |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
|
|