|
Wysyłka gołębi przez Pocztę |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin

|
Wysłany: 2010-01-24, 13:20 Wysyłka gołębi przez Pocztę
|
|
|
jak teraz będzie wyglądać wysyłka gołębi ? Ktoś wysyłał już gołębie ? Jak jest to u was
| Cytat: | | "Żywe ptaki należy przesyłać w zamkniętych klatkach,koszach lub skrzyniach, do których przywiązuje sie kluczyki. opakowania te powinny być obszerne i przewiewne, odpowiednio wewnątrz wyposażone oraz tak wysokie, aby ptaki mogły swobodnie stać;konstrukcja klatki winna uniemożliwiać przypadkowe wysuniecie sie jakiejkolwiek części zwierzęcia na zewnątrz:nadawca jest zobowiazany umieścić wewnątrz takiego opakowania naczynie z pokarmem oraz gąbką nasączona wodą, a spód pokryć materiałem chłonącym wilgoć." |
|
|
|
|
|
|
|
 |
krzysiek2702

|
Wysłany: 2010-01-24, 13:34
|
|
|
| Ja na razie nie wysyłałem gołębi pocztą, ale sądzę że przez takie przepisy na pewno będzie mniej wysyłanych ptaków lecz polepszy się trochę komfort tej wysyłki ptaki nie będą się tak męczyć. Tylko zastanawiam się czy to przy pracowniku poczty będzie trzeba to wszystko robić? bo jak oni to inaczej sprawdzą jak to będzie zamknięte będą sami otwierać klatkę ? a jak wtedy im np. gołąb ucieknie to na kogo odpowiedzialność? |
|
|
|
|
|
|
 |
ADAM99999

Wiek: 16 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 169 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2010-01-24, 16:09
|
|
|
| ja ostatnio wysyłałem i przyznam że na poczcie jest wielkie zamieszanie, nikt nie wie jak to powinno wyglądać |
|
|
|
|
|
|
 |
bodek16
Wiek: 28 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 58 Skąd: Wierzbnik woj.Opolskie
|
Wysłany: 2010-01-24, 17:42
|
|
|
| zgadzam się z kolegą Krzysiek2702 będzie mniej hodowców wysyłać gołąbki i przesyłka pewnie będzie droższa bo taka paczka będzie więcej ważyć |
|
|
|
|
|
|
 |
Łukasz871224

Wiek: 24 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 80 Otrzymał 6 piw(a)
|
Wysłany: 2010-01-24, 23:26
|
|
|
| jeszcze nie wysyłałem takiej paczki ale za to dostałem gołębie poczta pudełko było z tektury z dziurkami gołąbki miały jedzenie trochę zieleninki ale wody już nie fakt faktem ze dotarły w ciągu 24h |
|
|
|
|
|
|
 |
messi1996

|
Wysłany: 2010-01-25, 12:21
|
|
|
| sądzę że te warunki jakie były nie były najgorsze, ponieważ poczta szybko jest dostarczano do odbiorcy, zmniejszy się także zakup gołębi na allegro.pl czy alegratka.pl |
|
|
|
_________________ Pomogłem postaw PIWO! |
|
|
|
 |
ADAM99999

|
Wysłany: 2010-01-27, 18:16
|
|
|
ja myślę że winę ponoszą ci ekolodzy czy tam obrońcy praw zwierząt, oni zaczeli działać i poczta musiała wprowadzić ograniczenia ;hell |
|
|
|
|
|
|
 |
Karol2489
Wiek: 22 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 6 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Rozogi
|
Wysłany: 2010-01-28, 12:54
|
|
|
| Witam mi wysyłano gołębie ostatnio na nowych przepisach gołębie przyszły na czas całe i zdrowe, ptaki zostały wysłane w drewnianej klatce bardzo pojemnej którą można kupić na Allegro cena jak dla mnie nie jest wysoka tańsza kosztuje ponad 10zł a droższa ponad 13zł. Taka klatka została przyjęta bez problemu ma specjalne zamknięcie i zaznaczam że jest to produkt Polski. Aukcja tych klatek już się zakończyła ale myślę że będą one wystawiane ponownie. Moim zdaniem kupić taką klatkę to najlepsze rozwiązanie doliczając koszty przesyłki przyjścia takiej klatki za całość wyjdzie nam 15zł. |
|
|
|
|
|
|
 |
ADAM99999

|
Wysłany: 2010-01-28, 17:53
|
|
|
no właśnie, sama klatka kosztuje 15zł a przed zmianami paczka do 1kg kosztowała 15zł, jeśli miałbym tak robić to napewno zrezygnowałbym z wysyłki pocztą, zadurzo pracy przy tym |
|
|
|
|
|
|
 |
rys
Witam wszystkich

|
Wysłany: 2010-02-05, 18:21
|
|
|
| jak jak ostatnio kupywalem rysie to facet wyslal mi je w kartonie z wyscielonym spodem i otowarami. Ptaki doszly cale i zdrowe. Więc nie wiem po co jakies nowe przepisy. |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-07-22, 18:28
|
|
|
Czytam stare tematy i postanowiłem odświeżyć, tak żeby coś się działo.
I rzuciło mi się tutaj trochę różnych dziwnych informacji.
Nie wiem jakie macie informacje ale żywe zwierzęta a bynajmniej ptaki zawsze dochodzą w ciągu 24h więc bez wody i jedzenia nie jest to dla nich jakiś wielki problem.
Wysyłałem jak i odbierałem już trochę ptaków i nigdy z kartonami nie było problemu, lecz znajomi ludzie z okolicy pracujący na poczcie mówili mi o przypadkach gdy już na halach, sortowniach czy jak to zwać łapano jakieś różne kanarki bo karton który złapie delikatnie wilgoci od np mokrej podłogi w jakimś busie, hali, itp się rozpadnie jeśli jest kitowo sklejony.
Zapewne to był jeden z powodów.
Faktem sądzę także że jest ale to tylko moje domysły ( jeśli czytaliście gdzieś podobną opinie to albo moją albo podobnego mózgowca) że poczta nagoniła sobie trochę kasy, wcześniej przesyłka bynajmniej w moim przypadku kosztowała góra 30zł gdy wysyłałem więcej jak jednego ptaka, teraz kosztuje 36zł bez względy na to o ile dobrze pamiętam.
Przez skrzynkę waga przesyłki wzrosła jednak o prawie kg jeśli mnie pamięć nie myli bo sprawdzałem to już dość dawno a dopiero teraz się tym dziele albo gdzieś juz to zrobiłem lecz nie pamiętam.
Na którymś forum czytałem różne wypowiedzi i utkwiła i spodobała mi się jedna.
Ktoś napisał że nie ma się co dziwić bo się kartony rwały, rozpadały i w ogóle narzekał i wybrzydzał a na to pewien nie głupi gostek odpowiedział.
Wysyłam jako ostrożnie więc żebym wysłał chińską porcelanę zawiniętą w bibułę powinna dojść cała, więc od moich ptaków i kartonów wara!
Wszyscy po trochu więc mają racje. Ogółem ani kartony ani skrzynki nigdy mi ptaka nie skrzywdziły, zawsze dochodziły całe i zdrowe. A na to czy wyskubany czy nie już paczka wpływu nie ma.
A jeszcze jedno, myślałem że handel gołębiami przez to trochę upadnie na allegro a tutaj zdziwienie ma się całkiem dobrze i ubyło trochę dziadostwa po 5zł.
Co do ceny skrzynek 10zł sztuka plus przesyłka była to norma teraz widziałem nawet tańsze, nie którzy bez względu na ilość skrzynek wysyłali to w takiej samej cenie więc im więcej skrzynek tym lepsza cena. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-07-23, 00:33
|
|
|
| Happek napisał/a: | | A jeszcze jedno, myślałem że handel gołębiami przez to trochę upadnie na allegro a tutaj zdziwienie ma się całkiem dobrze i ubyło trochę dziadostwa po 5zł. |
Faktycznie . Jak masz chęć kupić to 7 - 10 zł więcej to nie problem , a skrzynkę można użyć ponownie .
Trochę pomyślunku i samemu skrzynę też można zrobić . Pilśnia , listwy , szywacz i wiertarka oraz do godzinki pracy - skrzynka GOTOWA . |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-07-23, 11:36
|
|
|
|
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
|
|