Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Spisy, Katalogi Gołębi, Kalendarze Lęgów itp.
Autor Wiadomość
Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
  Wysłany: 2010-07-22, 19:46   Spisy, Katalogi Gołębi, Kalendarze Lęgów itp.

Gdzie nie gdzie na forum wtrącaliśmy różne spisy, kilka razy mi się to zdarzyło, także kolega hetman pokazywał swój kalendarz lęgów.

Każdy co trzyma różne inne zwierzęta typu bydło, trzoda, konie wie że hodowla to nie tylko zwierze, karma, choroby porody itd lecz także masa a to masa papierów które nie raz pomagają a nie raz powodują że czapka staje dęba a nóż w kieszeni się rozkłada. Lecz Nas wolnych hodowców, hobbystów to nie dotyczy w kilkudziesięciu procentach jak nie prawie stu nie należących do związków w części także będący przeciwni tej instytucji i marzący o stowarzyszeniu, zrzeszeniu które było by po prostu grupą miłośników, zapaleńców gołębi (tutaj znowu ukłon w stronę kolegi hetmana) lecz nie to jest tematem mojego "tematu" czyli nie o tym chciałem mówić.

My Naszych papierów na szczęście nie musimy robić nikt Nas nie będzie z tego rozliczał, sprawdzał, kontrolował, lecz niech mi nikt nie mówi że jak nie trzeba to nie musi być. GUCIU PRAWDA! Coraz bardziej umacniam się w postanowieniu że coś takiego musi być!
Mi to ułatwia chociażby określenie ile jakich młodych powinienem mieć, jaki który ma numer obrączki oczywiście, jakiego dnia został zaobrączkowany, w przyszłości jaką ma płeć i gdzie został sprzedany lub komu w celu uniknięcia jakiś przekrętów.

Część bardziej aktywnych użytkowników zna już moje spisy młodych z działu "Lęgi 2010" lecz trochę jeszcze je zmieniłem i na przyszły sezon bo w tym już trochę za późno wprowadzam nowy spis młodych ponieważ nie ogólny lecz z podziałem na pary, więc będę dokładnie wiedział jaki młody od jakiej pary którego dnia został zaobrączkowany, gdzie został sprzedany czy różne dowolne info.

Także przyda mi się to w selekcji par, gdy będę wiedział od której pary są które młode będę mógł ocenić która para dała najgorsze młode i np: sprzedać tą parę a z najładniejszych młodych stworzyć na to miejsce nową parę i tutaj znowu pomoże mi spis, w czym? W uniknięciu par składających się np z rodzeństwa.
Na takim spisie także można zaznaczyć młodego którego męczy np żółty guzek czy inne schorzenie które młode potrafią mieć i jest on leczony a nie odizolowany bo w przypadku już napomnianego żółtego guzka nic to nie pomoże za wiele gdy już będzie widać objawy na zewnątrz wtedy tylko lek i czekanie.

W przyszłości może przedstawię kalendarz lęgów jeszcze na razię obmyślam projekt który będzie dla mnie prosty i czytelny.
Czekam na Wasze pomysły, spisy, kalendarze, oraz zachęcam do utworzenia czegoś takiego kilka minut przed komputerem i popracowania w wordzie nie wymaga wielkiej inwencji a przydaje się to na prawdę.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec
Ostatnio zmieniony przez Happek 2010-07-22, 20:07, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-07-22, 19:59   

Przedstawię najpierw "zwykłe" listy z tego roku.

Jedna jest kolorowa i jak zobaczycie z legendy kolor oznacza daną "sytuacje".
Druga jest prosta bez kolorów.
Dlaczego?
Nie jest to moje lenistwo jakieś lecz przy kilku raptem młodych nie opłaca się tego robić bo bez trudu można się w tym połapać.
Jak dziele młode na konkretne listy?
Według rozmiaru obrączek:
-Rozmiar 7(2010R)
-Rozmiar 8(2010R)
-Rozmiar 10(2010R)

Zmieni się to w zależności od ras jakie kto ma tzn będą inne rozmiary obrączek, jeśli ktoś obrączkuje kury także się to sprawdzi raczej.

Oczywiste chyba jest że po kliknięciu tabele się powiększają i staną się czytelne.

Rozmiar 8(2010R).JPG
Plik ściągnięto 69 raz(y) 95.28 KB

Rozmiar 7(2010R).JPG
Plik ściągnięto 53 raz(y) 128.89 KB

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-07-22, 20:19   

Oto spis na nadchodzący sezon, tutaj zastosowałem podział na rasy pokaże dla Felegyhazer i dla różnych ras dla zakonniczek i pawików nie widzę sensu wszystko na jednej zasadzie oparte.

Chciałem jeszcze dodać że w sumie kolory mogą być dowolne co kto lubi po prostu ja przy spisie Felegyhazer dałem kolory takie jak skuwki u par w gołębniku u zakonniczek także te co nie mają skuwek dostały kolor upierzenia Zakonniczka Żółta i Czerwona dostały żywy czerwony, u pawików znowu kolory sa pierwsze lepsze u różnych także co widać. Wszystko zależy od Was.

Spis dla Felegyhazer jest wstawiony w odwrotnej kolejności ta żółta tabelka to ciąg dalszy nie początek.

Reszta ras spis par i młodych.JPG
Plik ściągnięto 38 raz(y) 90.79 KB

Felegyhazer Spis Par i Młodych cz.2..JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 62.36 KB

Felegyhazer Spis Par i Młodych..JPG
Plik ściągnięto 26 raz(y) 92.79 KB

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 01:04   re

Ten temat jest dla Marcina w tej chwili poza zasięgiem .
Proponowałem by dokumentację hodowli w formie plików typu : office , pdf , itp. można było zamieszczać na portalu w galerii hodowcy . Każdy by mógł sobie coś wybrać i pobrać , oraz samemu edytować u siebie .
System odrzuca tego typu pliki jako / niedozwolone rozszerzenie / .
W niektórych portalach lub na stronach hodowców są tego typu linki jako / pliki do pobrania / , a u nas póki co lipa .

Matiz 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 07:04   

Dokumentu z open offica nie dodasz bo ma swoisty format i go nie odczyta,z Worda by trzeba było dodawać.Ale listy fajne,trochę nieczytelne ale to w końcu screeny.A happek ty masz Windowsa 7.

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 11:36   

Tego roczne listy są z OpenOffica ponieważ jest program "standartowy" na linuksie którego używałem dłuższy czas i zamierzam mieć go nadal jako drugi system.
Listy na rok następny są z Offica 2007 bo takiego akurat posiadam aktualnie na Windows XP Black Edition ( taki eksperyment naszych informatyków podobno WMP10 nowy IE a nie jakies zabytki i SP3 w standardzie).
Windows 7 zapewne niebawem będę miał rozważam jeszcze wersje 32/64bit.

Wracając do list
Sa tutaj trochę nie czytelne bo chciałem zmieścić to jakoś stronę na ekranie wiec musiałem bawić się "powiększeniami" a raczej zmniejszać.
Wiadomo że jak otworzymy to normalnie w Wordzie czy Office to będzie to sporo większe (czcionka 11 nie jest tak mała).
hetman może przedstawisz Nam ten swój kalendarz legów i jakoś zobrazujesz na jakiej zasadzie to działa.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Matiz 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 12:59   

Linux to słaby system dziurawy i w ogóle,ale mniejsza o to.Te listy jak by Marcin dał rade zrobić tak żeby się je pobierało na dysk to myślę,że wtedy by się więcej pojawiło takich list i kalendarzy do pobrania.

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 14:03   cd

Dołączam kilka moich dokumentów pomocnych w mojej hodowli , niestety są to fotki .
Dokumenty są zrobione w OpenOffice ( program darmowy i uniwersalny ) .
Edytuję tabelę i wpisuję potrzebny tekst .

dodatki.JPG
Plik ściągnięto 32 raz(y) 246.36 KB

cele lotne.JPG
Plik ściągnięto 23 raz(y) 199.32 KB

cele lkrótkie.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 185.21 KB

obrączki stare.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 230.44 KB

obrączki młode.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 195.94 KB

wykaz młodych.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 191.22 KB

ewidencja 1.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 179.06 KB

kalendarz 3.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 289 KB

kalendarz 2.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 271.38 KB

kalendarz 1.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 282.17 KB

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 15:06   

Nie ukrywam że dość skomplikowane i zaawansowane są te Twoje tabele hetman ;]
Mało z Nich kumam ;] W sumie jak ktoś wymyśli to dla niego proste ;]
Ja myślę nad zrobieniem kalendarza legów w stylu na górze dni miesiaca danego z lewej dana para i bede zaznaczał kolorem którego dnia zniesione które prawdopodobne wyklucie ewentualnie ktorego dnia nalezy sprawdzic czy zalezone itd.

Obmyślałem jeszcze jak to będzie, ogółem pewnie nawet jak coś zrobię to i tak nie będę tego używał. Wyszedłem z założenia że jak się wykluje to widać, czy zalężone to i tak pamiętam żeby sprawdzić nie mam tego tak dużo.
Z młodymi jest już gorzej a na to sposób mój jest w postach wyżej.

Matiz, ciekaw jestem czy kiedy kolwiek użytkowałeś linuxa, dziurawy jest cały Microsoft. Pełen błędów i problemów. Są na niego miliardy wirusów. Na linuksa parę to mocno powiedziane. Jest darmowy legalny twórcy szczerzą idee darmowego oprogramowania. hetman używa programu który w linuksie właśnie jest w "wyposażeniu standardowym".
Do windowsa wróciłem się tylko ze względu wakacji i czasu który czasem mam więc pyknąć w jakaś strategie sobie lubię. Do internetu i pracy w stylu dokumentów linuks jest git, muzyka, filmy, zdjęcia doskonale, z wyglądem można zrobić cuda wystarczy chcieć, teraz nawet jeśli będę miał windowsa do gier instaluje nowego linuksa i śmigam bo jest okej.
Drukarka która teraz nawet ze sterami na windows mi nie chodzi na linuksie śmigała, linuks nie chciał sterów do niczego, windows chce. Hmmm.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 18:04   

Happek napisał/a:
Ja myślę nad zrobieniem kalendarza legów w stylu na górze dni miesiaca danego z lewej dana para i bede zaznaczał kolorem którego dnia zniesione które prawdopodobne wyklucie ewentualnie ktorego dnia nalezy sprawdzic czy zalezone itd.

To proste .
Kumasz lub nie chcesz kumać :-)
CELE – po lewej
DNI WSIADYWANIA – u góry ( są to dni bieżące typowego okresu lęgu 18 – 22 dni )
SPRAWDZENIE ZALĘŻENIA – 5 dnia , średnio ( jest kolor tła )
DATA ZŁOŻENA i WYLĘGU – w opisanych rubrykach
18 , 19 , 20 , - zaznaczone dni kolorem ( przypuszczalny termin klucia )
Mijające dni odhaczam dużym X .

kalendarz 3.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 289 KB

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 18:28   

Happek napisał/a:
nie mam tego tak dużo.
Z młodymi jest już gorzej a na to sposób mój jest w postach wyżej.

Przy większej ilości ptaków notatki - dziennik hodowli jest konieczny i pożyteczny .

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 19:52   

Zgadza się jest potrzebny.
Lecz jakoś nie czułem nigdy potrzeby aby posiadać kalendarz lęgów, nie będę młodym pomagał się kluć który nie da rady jego problem.
Pary mam spisane, młode spisuje wiem co mam.
Dalej kiedy się niosą jajka i wylęgają młode już aż tak nie potrzebuje tego wiedzieć, widzę że skorupki leżą w około gniazda więc sprawdzam co tam jest i jak się ma.
hetman owszem ma to ogromny sens lecz moje zapomnienie to plus dla gołębia, zapomnę sprawdzić jajka to najwyżej wysiedzą nie zalężone, samica odpocznie.

Jest wiele za i przeciw.

Moim największym przeciw jest to że aż tak nie czuje potrzeby tego wiedzieć i z czystego lenistwa za to się nie wezmę ;]

Lecz jak ktoś chce wykorzystać ładnie swoje pary aby mieć jak najlepszy wynik na pewno mu się to przyda, lub jeśli po prostu jest ciekawy co jak i kiedy.

Ja swoje co jak i kiedy uzyskam ze swoich list ;]

Teraz w sumie mówię tak, na wiosnę mogę powiedzieć inaczej ;] Nic nie wykluczone.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Matiz 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 20:31   

Trochę poplątane te listy jak dla mnie,ale hetman stworzył i wie o co kaman.Przydatne wiadomo takie listy,ale niestety większości się nie chce a tak jak mnie.

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-07-24, 06:30   

Kumam bazę – młodość .
W epoce komputerów dokumentacja hodowli to pikuś . Lubię posiedzieć przy „papierach” i pokombinować . To taki wirtualny gołębnik .

Jak mam zapisane to jestem na bieżąco i nie muszę się szlajać ciągle po celach .

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-07-24, 08:32   

hetman, i się dogadaliśmy ;]

Ty lubisz mieć na papierze ja znowu wiem że nie jestem nie omylny bo i w spis młodych wkradły mi się błędy których wyjaśnienie zajęło mi chwilkę w gołębniku.
Wiem że z reguły w dzień mam czas raz na jakiś czas żeby spokojnie to zrobić a wieczorem po całym dniu to wiemy jak jest.
Więc domyślam się jakby ten spis wyglądał ;)

Matiz powiedział że mu się nie chce.
hetman mówisz że robisz jest okej i szacun że komuś sie chce.
Ja swoje robie w 50% ;]
A teraz pytanie gdzie reszta tego forum?

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Odpowiedz do tematu