Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pawik tiger, czarny, zółty
Autor Wiadomość
syrtyr 
-----

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2011-12-13, 23:50   Pawik tiger, czarny, zółty

Oceniajcie. Chetnie posłucham waszej opinii

ti.php2.jpeg
samiczka żółta
Plik ściągnięto 1 raz(y) 16.76 KB

ti.php1.jpeg
samiczka czarna nowy typ jak i reszta
Plik ściągnięto 3 raz(y) 18.77 KB

ti.php.jpeg
Samiec Tiger
Plik ściągnięto 1 raz(y) 23.79 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

slaby1986 

Otrzymał 27 piw(a)
Wysłany: 2011-12-14, 20:10   

pierwsze dwa ptaki bardzo ładne, jedynie do żółtej można się czepić o białą obramówkę przy ogonie, natomiast tyger za słaby rysunek na skrzydłach i "dębowy" czyli przebarwiony ogon ale i tak jak dla mnie bardzo ładny. Nie widziałem jeszcze tak ładnego tygra w pawikach czerwonych, jeśli to Twoje gołąbki to z niecierpliwością czekam na więcej fotek i zapraszam do założenia tematu o swojej hodowli <brawo>
Ostatnio zmieniony przez slaby1986 2011-12-14, 20:10, w całości zmieniany 1 raz  

syrtyr 
-----

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2011-12-14, 20:20   

slaby1986 napisał/a:
pierwsze dwa ptaki bardzo ładne, jedynie do żółtej można się czepić o białą obramówkę przy ogonie, natomiast tyger za słaby rysunek na skrzydłach i "dębowy" czyli przebarwiony ogon ale i tak jak dla mnie bardzo ładny. Nie widziałem jeszcze tak ładnego tygra w pawikach czerwonych, jeśli to Twoje gołąbki to z niecierpliwością czekam na więcej fotek i zapraszam do założenia tematu o swojej hodowli <brawo>

Tak to są moje ptaki fotak napewno nie oddaje tego co real samiczka Tiger jest podona ma więcej czerwonego nie mam jej fotki obecnie.

slaby1986 

Otrzymał 27 piw(a)
Wysłany: 2011-12-14, 20:55   

Do takiego samca tygra potrzebna jest samiczka która ma więcej białego aby młode miały poprawiny rysunek tygra. Jeśli nie sprawi Ci to trudności i kłopotu to chciałbym zobaczyć więcej fotek Twoich pawików :)

syrtyr 
-----

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2011-12-14, 21:15   

Jak zrobie to wrzuce w temat hodowla. Mam pawiki nowy typ na krótkiej nóżce i na sredniej ptaki sie jeszcze pierza więc nie bedą w całej krasie ale ok dodam jak znajde jutro troche czasu po pracy to popstrykam ptaki i mój gołębnik.

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
  Wysłany: 2012-01-05, 17:43   

Kolego syrtyr wszystkie 3 pawiki maja dobre nogi, chociaż po części, bo nie wiem jak z przodu. Wszystkie 3 trzymają dobrze głowę, chociaż czarny ma trochę za krótkie plecy. A reszta zostawia wiele do życzenia, u mnie raczej wylądowały by w garnku jako obiad. Nie są do dalszej hodowli, chyba że trzymasz je tylko żeby nacieszyć własne oko <szok> :) [/b]

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 18:07   

Zapomniałem jeszcze, pawiki na niskiej nodze to nie jest nowy typ. Nie wiem czemu wszyscy tak myślą, ale na to się składa dużo więcej czynników. Co do koloru to chyba to nie jest najważniejsze w pawikach, najważniejsza jest budowa. Do czerwonego daj całego żółtego, łatwiej dostać, a wszystkie młode i tak będą tigry, niektóre nawet szeki. Szukaj gołębia, raczej prostszego z płaskim ogonem, bo jak dasz takiego samego to młode wyjdą z położonymi ogonami i postaraj się znaleźć gołębia z perfekcyjnym skrzydłem, a młode będą dużo lepsze.

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 18:16   

A dla porównania masz zdj tigra(jak tylko wyszedł z gniazda, a pawik jest dobry dopiero po 8 miesiącu życia), teraz całkiem inny gołąb, dużo lepszy i żółta samica.

SAM_1256.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 43.44 KB

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 18:16   

samica 10r

SAM_4186.JPG
Plik ściągnięto 1 raz(y) 75.56 KB

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 18:17   

samica 10r

SAM_4211.JPG
Plik ściągnięto 1 raz(y) 72.52 KB

syrtyr 
-----

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 21:37   

czeskikret napisał/a:
Zapomniałem jeszcze, pawiki na niskiej nodze to nie jest nowy typ. Nie wiem czemu wszyscy tak myślą, ale na to się składa dużo więcej czynników. Co do koloru to chyba to nie jest najważniejsze w pawikach, najważniejsza jest budowa. Do czerwonego daj całego żółtego, łatwiej dostać, a wszystkie młode i tak będą tigry, niektóre nawet szeki. Szukaj gołębia, raczej prostszego z płaskim ogonem, bo jak dasz takiego samego to młode wyjdą z położonymi ogonami i postaraj się znaleźć gołębia z perfekcyjnym skrzydłem, a młode będą dużo lepsze.

a niby jakie to kolego pawiki ? przemądrzać się to każdy potrafi a do garnka to sam wrzuc swoje więc takie kmentarze zostaw dla siebie. Niektóre ptaki mam zakupione od chodowców z wystawy za nie małe pieniądze więc nie wciskaj mi że tak się znasz .

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 21:52   

To że masz z wystaw za nie małe pieniądze nic nie znaczy(jeszcze zależy jakie pieniądze dla Ciebie nie są małe). I co z tego ze z wystaw? W Polsce jest jeden sędzia który dość dobrze ocenia pawiki, reszta nie ma zielonego pojęcia. Spójrz na skrzydła swoich pawików odstające i szerokie, złamane, tworzące drugą linię skrzydła od linii podstawowej, w nowym typie to niedopuszczalne. Twoje Pawiki nie mają dobrego wypełnienia ciała, brakuje im spodu piersi. Nie widziałem Twoich gołębi z przodu ale na bank nie są dość szerokie z odstającym skrzydłem, pawik z przodu powinien wyglądać jak prostokąt, z czego górna część przechodząca w okrąg i tak samo skrzydło schowane. A co do lądowania gołębi w garnku to często tam niektóre lądują. Sory że napisałem co myślę(a wydaje mi się że mam rację). Więc się nie bulwersuj tylko dlatego że ktoś nie pochwalił Twoich gołębi, a zganił <luzik>

syrtyr 
-----

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 22:15   

widze ze jestes jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny nie uznają innych sedziów. tylko wkurza mnie jak ktos uważa się za boga i pisze takie durne uwagi. Myslisz że ty masz ptaki idealne. Zobacz u tigra pióra w skrzydłach dłuższe od ogona , pióra dotykaja podłoża u każdejo jednego niepełne upierzenia w portkach gdy ptak stoi nie powinno byc widac przedzialu między nogami ? Niektóre ptaki są od pana Kuchara i teraz też czekam jeszcze na kilka mistrz polski 2010 wice 2011.

syrtyr 
-----

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 22:17   

Uwagi madre są cenne , głupie dogryski to wsadz sobie ...

czeskikret 

Otrzymał 42 piw(a)
Wysłany: 2012-01-05, 22:51   

Zadzwoń do Pana Staszka K. i Ci powie czy mam rację czy nie z tym sędziom. Dalej co do vice mistrza Polski w Kielcach to tak, wygrał Pan Marek T. gołębiem o nr obrączki T 704, 97 pkt, kupiony ode mnie, dalej drugi gołąb na wystawie T 727, 96 pkt, kupiony ode mnie, dalej samiczka wystawiana przez Pana Kuchara 94 pkt, T 703 kupiona ode mnie. Pan Staszek ma bdb gołębie ale nie sądzę że Ci jakieś super ptaki odstąpi, zresztą jak każdy nie sprzeda najlepszych, a jeśli sprzeda to przeważnie znajomym/kolegom, albo odstąpi za darmo. Co do dł piór w ogonie i w skrzydłach to niby skąd to wywnioskowałeś? Te dwie długości są równie, skrzydło odpowiada ogonowi, nie może być inaczej, chyba że wada genetyczna ale to na prawdę rzadkość. Co do "portek" pokaż mi gołębia któremu nie widać przedziału między nogami?? Ja takiego jeszcze nie widziałem i Ty też. Za boga się nie uważam, tylko napisałem co myślę, napisałem Ci dobre i złe cechy, napisałem też, że u mnie wylądowały by w garnku i że nie są do dalszej hodowli, ale jeśli trzymasz je bo Ci się podobają to trzymaj, a czy to jest docinanie? Mi się wydaje że nie. Jeśli chcesz możesz oceniać moje, czy nie możemy normalnie popisać, a nie się od razu obrażać. Jeśli aż tak bardzo Cię uraziłem to sory <zalamka> <milczek>

Odpowiedz do tematu