|
Założenie małej hodowli |
| Autor |
Wiadomość |
wytrzeszcz
|
Wysłany: 2010-06-12, 15:22 Założenie małej hodowli
|
|
|
| Witam hodowałem 2 lata temu gołębie pocztowe lotowałem nimi ale niestety brak czasu zmusił mnie do likwidacji. Teraz zatęskniłem za gołębiami i chciałbym załozyć bardzo małą hodowlę bo 6-8 szt. ponieważ dalej nie mam za dużo czasu i mam male pomieszczenie. Tym razem jednak chciałbym spróbować z gołebiami rasowymi. I ty moje pytanie: jakie rasy się wzajemnie tolerują? Wiem ze wszystko zależy od konkretnego gołębia jego charakteru ale może są takie rasy które żyją ze sobą bezkonfliktowo bo chciałbym mieć 4 pary każda para innej rasy. Jakie rasy wybrać? |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-06-13, 08:48
|
|
|
Witaj.
Największym problem będzie jeśli razem będziesz miał duże rasy i małe wtedy mogą być problemy.
Lecz mówisz że masz mało miejsca, jakbyś mogł podaj mniej więcej wymiary jeśli nie będzie źle to 4 pary jakiej kolwiek rasy nie będą sobie stwarzać problemów.Za często się nie "spotkają" w sensie wchodzenia sobie w drogie co ma miejsce przy ciasnym gołębniku. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-06-13, 13:30
|
|
|
| Podaj wymiary pomieszczenie spróbuje ci pomóc w wyborze raz bo będę wiedział jakie mniej więcej pasują do takiego pomieszczenia.Bo są rasy co potrzebują przestraszeni. |
|
|
|
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-06-14, 00:47
|
|
|
8 sztuk to skromnie , ale co potem z młodymi z lęgów ?
Przy braku czasu lepiej jest mieć jedną rasę w gołębniku . |
|
|
|
|
|
|
 |
wytrzeszcz
|
Wysłany: 2010-06-14, 21:13
|
|
|
| Wymiary to: długość: 2m szerokość: 1.5m wysokość: 2m. W razie czego można by je troszeczkę powiększyć ale nie dużo. Młode z lęgów dawałbym zaprzyjaźnionym hodowcom lub podkładał co drugi lęg sztuczne jajka. |
|
|
|
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-06-14, 21:16
|
|
|
| aha to dosyć spore pomieszczenie to rasy ci podam przykładowe:widymy,winery,krymka polska,bocian |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-06-15, 16:25
|
|
|
| I mówisz że chcesz 4pary tam tylko mieć? Wal co chcesz nie powinno być większych problemów, mój gołębnik nie jest nawet drugie tyle większy i jakoś przeżywa tam 15par plus młode.....jest ale ale jest. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
pajter63
Wiek: 16 Dołączył: 10 Lis 2010 Posty: 25 Otrzymał 3 piw(a)
|
Wysłany: 2010-11-22, 20:20
|
|
|
Ja mam takie pytanie (nie wiem czy to dobry temat)ale mianowicie:
CZY OLBRZYM RZYMSKI TO RASA TRUDNA W HODOWLI
|
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-11-22, 20:33
|
|
|
Bardzo a to nawet bardzo złe miejsce. O takie rzeczy pyta się w temacie z rasą jaka Nas interesuje, jeśli istnieje temat o Niej. Do sprawdzenia takiej informacji używamy opcji szukaj lub biegamy po forum "na piechotę", akurat opis tej rasy jakiś tam jest i tam się pyta o takie rzeczy.
http://rasowegolebie.pl/f...olbrzym+rzymski |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
kgliniany
Wiek: 15 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Tuchla
|
Wysłany: 2011-01-18, 20:19
|
|
|
| poleciłbym ci krymki białostockie, zakonniki niemieckie, białogłówki i mewki |
|
|
|
_________________ kgliniany (KAROL)
moja opinia moja sprawa |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2011-01-19, 11:46
|
|
|
Wywaliłem zbędne posty a teraz odpowiem Ci kgliniany, czemu kazałem Ci się zamknąć.
Na początek hodowli należy wybierać ptaki o dość spokojnym charakterze i łatwe w hodowli. Czyli takie które karmią same młode, nie mają problemów z zapłodnieniem (jak na przykład pawie), z widocznością i przeżyciem ( jak perukarze czy nie które turkoty), nie duszą młodych poprzez łapcie (jak krymki właśnie). Początkujący hodowca nie pomyśli że trzeba wyciąć te czy tamte pióra.
Krymki Białostockie to pomylony pomysł, nawet mamki mają często problem z odchowaniem JEDNEGO młodego i nie pisz że widziałeś takie co karmią bo o kokach ja tutaj nie rozmawiam. Mewki są jeszcze gorszymi kalekami jeśli oto chodzi. Zakonniczka Niemiecka owszem, chodź te najlepszej klasy według nowego wzorca także są już kłopotliwe lecz i aż tak dużo ich na rynkach nie ma, najlepsze okazy z targowisk radzą sobie jeszcze doskonale. Białogłówki jak wspominam karmiły dobrze lecz ciężko mi powiedzieć jak jest teraz. Na początek hodowli należało by polecać rasy średnio i długo dziobe, bardziej lotne a nie dęte, brodawczaki czy strukturalne.
Mylisz się...dlatego denerwujesz ludzi zawzięcie broniąc swojej racji. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
kijar [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-19, 18:04
|
|
|