| | | |
| |
|
|
|
|
Niesforne gołębie... |
| Autor |
Wiadomość |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 973 Otrzymał 302 piw(a) Skąd: Korzenna

|
Wysłany: 2011-04-03, 19:28 Niesforne gołębie...
|
|
|
Zapewne nie raz mieliście sytuację taka że mimo wolnych celi i miejsc lęgowych, gołębie niosą się na ziemi...
Co wtedy robić?
Ja przenoszę jajo do miski gdzie chce żeby gołębie siedziały, i co dalej? Niewielka ilość gołębi zainteresuje się jajkiem, jednak są to nieliczne.
Ja robię tak, jak się nie zainteresuje, że za 2 dni jak ma donieść drugie jajo zamykam jaw tej celi puki nie zniesie kolejnego jaja w tej misce. 90% gołębi (przynajmniej u mnie) od razu po zniesieniu drugiego jaja w misce pozostaje w niej na lęgi.
Obecnie mam u siebie taki przypadek, przeniosłem dzisiaj jajo do celi zobaczymy... |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2011-04-04, 21:33
|
|
|
| U mnie fajerki młode na ziemi się niosły w tym roku już 2 razy,ale gniazdo im zniszczyły jakieś bo na ziemi może teraz jak znowu zniesie się samica to zastosuje ta metodę.W tamtym roku znowu stara para mi się niosła ziemi,ale teraz maja gniazdo w celi. |
|
|
|
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2011-04-05, 18:15
|
|
|
| U mnie się udało przełożyć. Wziąłem jajo dąłem do celi, samica podeszła tam gdzie było jajo - nie ma :D Wskoczyła na cele zobaczyła jajo i siadła na nim. |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
sebacha95

Wiek: 16 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 81 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-04-05, 20:13
|
|
|
| Moim zdaniem dobrym sposobem jest też, gdy widzi się że jakiś gołąb na ziemi siedzi i formuje gniazdo to zamknąć tą parę na kilka dni w wolnej celi. |
|
|
|
_________________ Pomogłem? postaw browara |
|
|
|
 |
pocztowy75
Bartek ;

Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 206 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Moskwa
|
Wysłany: 2011-04-05, 20:19
|
|
|
Tak jak powiedział kolega sebacha95 zamykanie gołebi na kilka dni w wolnej celi to dobry sposób . |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Bartek! |
| Ostatnio zmieniony przez pocztowy75 2011-04-05, 20:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

|
Wysłany: 2011-04-05, 20:29
|
|
|
| Nie zawsze, zdarzają się uparte która łatwo zrazić do celi. W celi maja się czuć bezpiecznie a nie na sile przetrzymywane. W dzień zniesienia drugiego jaja według mnie najlepiej. |
|
|
|
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0.34 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|