Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Gołębie piły gnojowicę
Autor Wiadomość
ADAM99999 

Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2010-03-06, 08:57   Gołębie piły gnojowicę

Mieszkam na gospodarstwie i za oborą jest wysypane dużo obornika przy którym była gnojowica, gołębie w gołębniku miały wodę i pokarm a mimo to piły gnojowicę. Nie mam pojęcia dlaczego tak robiły, teraz już tej gnojowicy nie ma ale za miesiąc znów będzie, może wiecie dlaczego one to piły i jak temu zapobiec.

P.S ja po prostu ograniczałem wylot gołębi.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bartas16 

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2010-03-06, 09:22   

Widocznie czegoś im brakuję jak poleciały i piły. Jakiś witamin albo czegoś.

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-03-06, 11:15   

Moje gołębie nie raz chodziły po gnoju jak miały do Niego dostęp i coś tam wybierały sobie równie dobrze jak na polu i nigdy nie zwracałem na to uwagi i żadnemu raczej nie zaszkodziło. Ale o picia gnojowicy nie zauwazyłem.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Gość

Wysłany: 2010-03-07, 22:08   

To tak samo jak by piły deszczówkę z kałuży i w tym i tym są jakieś bakterie ale to jakoś gołębiom nie przeszkadza gołębi nie da się upilnować wylecą gdzieś w pole i tak się napiją.

Autor: Lion310

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-03-07, 22:09   

Co racja to racja ;] Trafna uwaga. Zapraszam do rejestracji ;]

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

robert1993 
Hodowla Indianów

Otrzymał 82 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 10:07   

U mnie też gołębie często latały pić gnojowicę. Nie mam pojęcia, dlaczego, ale one po prostu lubiły ją pić i nic im ona nie szkodziła . Nie brakowało im niczego, ale i tak latały, by ją pić.
Myślę, że może ona zawierać jakieś związki mineralne, potrzebne dla gołębi. Jeśli same lubią ją pić, to widocznie jest to dla nich w jakiś sposób korzystne.

Moja stronka:
http://indian-hodowla-barb.blog.onet.pl/

GołębieOnline:
http://golebieonline.pl/profil/7016/
Robson

Bartas16 

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 14:39   

robert1993, sorry sam sobie zaprzeczasz

Cytat:
Nie brakowało im niczego

Cytat:
że może ona zawierać jakieś związki mineralne, potrzebne dla gołębi

ja mówiłem już że musi im coś brakować i po co robert dublujesz i nabijasz posty?

ADAM99999 

Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 14:46   

moim zdaniem wypowiedź Roberta jest słuszna i sensowna

[ Dodano: 2010-03-09, 14:48 ]
tu nie chodzi o to że im coś brakuje tylko, w tej gnojowicy są jakieś minerały których nie da się inaczej dostarczyć

robert1993 
Hodowla Indianów

Otrzymał 82 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 15:31   

Bartas16, właśnie oto mi chodziło, co napisał ADAM99999, ponieważ gołębiom daję wszystko, co powinno się dawać, tzn: witaminy, grity, bardzo dobre karmy i inne dodatki.

I jeszcze jedno,Bartas16, ja nie dubluję Ciebie, bo nawet nie widziałem Twojego postu i nie nabijam postów, bo to jest bez sensu. Napisałem, to co myślałem na ten temat i już.

Moja stronka:

GołębieOnline:
Robson
Ostatnio zmieniony przez robert1993 2010-03-09, 16:01, w całości zmieniany 1 raz  

Michal 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 17:40   

Moje gołębie też piją gnojówkę nieraz i nic im nie jest.Myślę że one piją gnnojówkę gdyż niektórzy hodowcy nie dają czegoś co im jest potrzebne i ta gnojówka chyba ma jakieś składniki które potrzebują gołębie

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 19:09   

Mówicie o tym że ktoś pisze to samo. Tak i nie.
Głosi swoje zdanie, potwierdzając tym że ten wyżej miał racje.
Dla kogoś kto tutaj zagląda jest to potwierdzenie "aha, napisało 10 to samo więc pewnie tak jest"
Inaczej pomyśli "a jakiś jeden coś walną może się myli albo nie wie o czym mówi"
Nabijanie postów hehe bez przesady...to takie ważne? Nie wiedziałem...

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

slaby1986 

Otrzymał 20 piw(a)
Wysłany: 2010-03-09, 19:16   

Panowie temat jest o gnojowicy a nie o nabijaniu postów. Przywołuje Was do porządku ;)

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-03-21, 02:55   

To są zwierzęta w wolnym oblocie ich wybór co piją i kiedy .Moje ptaki żarły kiedyś styropian , puki nie został pokryty strukturą , myślałem że mnie szlag trafi , bo karmiły nim młode .
Psy na przykład jedzą odchody innych psów .

robert1993 
Hodowla Indianów

Otrzymał 82 piw(a)
Wysłany: 2011-01-21, 15:42   

Witam. Odświeżę trochę temat i opowiem ogólnie o tym całym "problemie".
Zjawisko picia gnojowicy, czyli picia moczu zwierzęcego, wymieszanego z odchodami zwierzęcymi jest często kontrowersyjne i oburzające wśród hodowców gołębi. Przynajmniej dla nas ludzi wydaje się to ohydne i odrażające i wzbudza w nas pewien niesmak, lecz sprawa ma się inaczej: dla zwierząt głównym celem w życiu jest utrzymanie się przy życiu za wszelką cenę i przedłużenie gatunku poprzez rozmnażanie, by normalnie funkcjonować i osiągnąć te cele muszą żyć, a aby to wszystko przebiegało prawidłowo i jak najlepiej, to zwierzęta muszą się odżywiać w przypisany dla nich sposób(muszą pobierać określony pokarm), czym w przypadku gołębi jest wszelkiego rodzaju ziarno i woda, lecz by organizm pracował prawidłowo u gołębi, muszą pobierać witaminy i minerały oraz różne związki chemiczno-biologiczne, które regulują pracę całego organizmu. Przecież prawie tak samo jest u nas - ludzi: lekarze zalecają nam spożywanie owoców, zażywanie witaminowo-minerałowych suplementów diety, by nasz organizm pracował prawidłowo.
Lecz u ludzi i gołębi sprawa ma się nieco inaczej: my możemy w każdej chwili iść do apteki, kupić jakieś pastylki witaminowe, czy też iść do spożywczego i kupić sobie świeże owoce i warzywa, które dostarczą nam potrzebnych związków. Natomiast u gołębi jest to zdecydowanie odmienne, nie mogą sobie pójść do sklepu i kupić jakieś witaminy, gołębie także nie spożywają owoców (chociaż czasami też lubią je zjeść, ale wtedy, gdy sami je im podamy...), muszą je sobie znaleźć same, co podpowiada im ich wrodzony głos wewnętrzny - instynkt. To on odpowiada za wszystkie właściwe reakcje gołębia w danej sytuacji, to on im podpowiada:"Brakuje Ci witamin i minerałów, musisz ich poszukać", a gołębie działają zgodnie z instynktem i szukają źródła tych związków, a właśnie takim źródłem poszukiwanych składników jest podana w temacie gnojowica. Zawiera ona takie związki, jak: fosfor, potas, wapń oraz niestety szkodliwy azot, lecz w układzie pokarmowym, nie jest on zbytnio szkodliwy, jest z powrotem wydalany z organizmu.
My - hodowcy dostarczamy gołębiom witamin i minerałów poprzez podawanie gritów do jedzenia i preparatów witaminowych do wody, lecz niekiedy gołębiom to nie wystarcza, jeśli potrzebują innych określonych minerałów, instynkt działa i każe im ich poszukać w okolicy, a właśnie źródłem ich jest gnojowica, która często jest niedaleko położona od gołębnika i jest łatwa w pobieraniu, bo wystarczy, że gołąb ją wypije i dostarczy sobie tych składników.
Podsumowując, ludzie kierują się rozumem, myślą logicznie i na co dzień nie kieruje nami instynkt przetrwania, zaś gołębie działają głównie pod naciskiem swojego instynktu, który każe im pobrać dane składniki i one muszą to zrobić. Więc gołębie nie mogą oszukać instynktu i potrzeba picia gnojowicy jest ich głównym celem w podanej sytuacji. Dlatego też, jeśli chcemy gołębie trzymać na wolnym oblocie musimy, musimy się pogodzić z tą sytuacją, zaś jeśli hodowcy kategorycznie nie chcą, by ich podopieczni pili tę gnojowicę, muszą ich po prostu nie wypuszczać i trzymać gołębie w wolierze lub zabezpieczyć - zakryć jakoś obornik, by gołębie nie miały do niego dostępu.
Myślę, ze dobrze opisałem cały temat, jeśli macie jeszcze coś do dodania lub chcecie o coś zapytać, to bardzo proszę;)
Pozdrawiam!

Moja stronka:

GołębieOnline:
Robson

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Happek, sebacha95
kurak 
Hodowla Kariera

Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 2011-01-21, 16:10   

To ja dodam wam od siebie jeśli gołębie spożywają własne odchody tak samo jak piją gnojowicę to znak że próbują przywrócić zaburzoną florę bakteryjna... Już pisałem o tym gdzieś. W takim wypadku należy podać ocet jabłkowy lub sok z cytryny albo kupić Protexin (naturalne kultury bakterii) i mogę się założyć że przestaną dziobać odchody jak i pic gnojowicę.

Odpowiedz do tematu