|
Bitwa o cele |
| Autor |
Wiadomość |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-18, 17:54 Bitwa o cele
|
|
|
Witam!!
Dzisiaj wpuszczając pawiki z klatki do parowania,po jakimś czasie zauważyłem,że samiec wygania gołębie z celi w ,które miały jajka jajka przełożyłem niżej.Nie dawał za wygraną,nawet i samica się dołączała,czy u was takie coś ma miejsce.Parę tę co jajka miała i tak miała rozdzielić,ale zadziwił mnie ten ruch. |
|
|
|
|
|
|
 |
robert1993
Hodowla Indianów

Wiek: 18 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 544 Otrzymał 82 piw(a) Skąd: Zakrzewo - okol. Płocka - mazowieckie
|
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-18, 18:11
|
|
|
| Nie wiem kto wygrał po pawikach zamknąłem winery także tamten samiec nie ma samicy zresztą sparowały się nie tak jak ja chciałem. |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-18, 18:28
|
|
|
Pawiki to takie wredne łajzy żeby gorzej nie powiedziec.
Bronią swoich cel sprzed nawet i 3 sezonów chodź nie będą może i z Niej korzystac, wywalają gołebie, jajka, rozwalą gniazdo.
Niestety bywa to problemem. Duzym. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-18, 18:38
|
|
|
| Spoko jajka jak już wyżej pisałem przełożyłem niżej a i specjalnie rozdzieliłem tamta para wcześnie tak może pawiki skorzystają z tej celi. |
|
|
|
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-03-18, 19:03 re
|
|
|
To naturalne że są takie sytuacje , w gołębniku panuje hierarcha , a samce instynktownie walczą o nią , by być dominującą parą – PRAWO DOBORU NATURALNEGO , jego samica dodatkowo go motywuje do walki .
Świerza para stara się zdobyć dominującą pozycję , a stara ją utrzymać .
Ja rozpoczynam sezon otwierając cele dla wszystkich gołębi , potłuką się i spokój .
Świerzak w gołębniku , w sezonie lęgowym potrafi narobić dużych strat w lęgach .
Dobrze się skończy jak para się uspokoi po zniesieniu jajek , gorzej jak samiec jest wariat ( co zostaje mu na całe życie ) , wtedy nie ma wyjścia albo on , albo reszta stada .
Dzikusy też podlegają selekcji .
Może ktoś wpuścił okazyjnie Cię na minę .
Rada : zabierz mu samicę wtedy powinien się uspokoić ( jak nie , to wariat ) , spokojnie zobaczy co i jak , zajmie sobie wolną celę by wołać samicę . Po trzech dniach dasz samicę , a ona nie będzie w ciemno szukać celi tylko dołączy do samca , co powinno go uspokoić i upewnić w dobrym wyborze celi . |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-18, 19:16
|
|
|
hetman uspokoilem takiego wariata pawika kiedys
Wkur*** mnie niesamowicie dostałem białej goraczki i juz byl na niego wydany wyrok ze kasujemy go raz na zawsze na amen...
Lecz w ostatniej chwili jakoś sie opanowalem dostał reke w łeb konkretnie, rzucilem go jak kamień na podłoge i siedział taki jakby zdechnac mial, nie trzymał pionu nie mowiac o czym kolwiek innym, ogluszył sie czy cos.
Mineło dwa dni nim zaczą jakoś funkcjonowac. I....znowu to samo...
Wiec złapalem go przywalilem jeszcze raz...siedzial chyba ze 3 dni...przewracał sie, nie jadl...już mialem go dobic...lecz na wieczór wmiare się podniósł i tak został. Juz do konca swoich dni byl u mnie spokojny. A odwalilo mu tak nagle po 4 latach u mnie...lecz wyzej opisana historia zmieniła jego czyny I jeszcze 2 lata u mnie byl.
Oczywiscie nie jest to sposób/ lekarstwo. Tylko taka opowiesc. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): hetman |
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-18, 19:19
|
|
|
| Nie sprawiał wcześniej większych problemów,no ale cóż były jakiś czas zamknięte ogólnie je zamykałem to wydawało mi się że sytuacja się uspokoiła. |
|
|
|
|
|
|
 |
hetman
|
Wysłany: 2010-03-18, 19:34 cd
|
|
|
Happek znam tę metodę i kumam . Nie chciałem jej od razu przytaczać . Opisałeś ją jak należy .
Wiem teraz że mam kumpli z jajami .
ADMINISTRACJIA na innych forach usuwa podobne wypowiedzi , HWDP i IM .
Jest git , piję browca za twoje zdrowie . |
|
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Happek |
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-03-18, 19:57
|
|
|
I to jest hetman paranoja innych for. Modowie ( bez obrazy dla Naszych bo ich praca mi sie bardzo podoba) cenzura jak za komuny maksymalne ukrywanie istnienie konkurencji (innych for)
Forum chcac istniec musi byc wolne (oczywiscie wszystko jest dla ludzi lecz z umiarem)
Przekleństwa dostawimy pare *** i jak ktos nie chce to się nie domysli. Nie badźmy przesadni.
Będziemy komus zalowac? Jak slyszy to na ulicy lub w domu na co dzien?
Sa takie fakty ze nie raz martwe golebi nosi sie co dzien i coz trudno. NIe ukrywajmy tego bo w kazdej hodowli są upadki.
Nie ma miejsca na płakanie....tato wez go bo ja go nie dotkne bo on nie zyje...bierzesz w lape i wynosisz z golebnika.
Nie raz trzeba zabic...lepiej zeby sie meczył albo zarażal reszte?Nie.
Trzymalem kroliki nie byle "z pola" rasy miesne.
Wpakowała mi sie choroba przenoszona przez komary...padl jeden drugi potem w 2 dni byla masakra lacznie 37 sztuk poszlo do piachu....17 z Nich dobilem...albo nie bede kończyl w jakim stanie oddalem psu.
Dawałem jesc biegał...za 10 minut juz tylko drygał.
Byłem mlody lza sie w oku krecila...lecz brałes ile miescilo sie w rece i szłes z mysla "to hodowla, choroba tak musi byc...nie ma plakania".
Teraz pewnie spotka mnie krytyka ze to zniecheca itd...Nie to obrazuje jak sprawa wyglada.
Bo tutaj jak napisal kolega hetman trzeba miec jaja.( bez obrazy dla kobiet).
Jesli ktos z Naszej administracji uwaza to za silnie nie bardzo niech to ocenzuruje...ale tak zeby mialo to sens.
Lecz po co oklamywac kogos ze wszystko jest zawsze slicznie i pieknie? |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
hetman
|
Wysłany: 2010-03-19, 00:24 re
|
|
|
bez hipokryzji , takie szczere wypowiedzi świadczą o ikrze naszego forum .
Z czasem zapanujemy nad soczystymi wyrazami .
Widać jak bardzo było brak ludzkiego forum , bez cenzury związkowej .
Forum jest młode i pozwólmy mu się wyszumieć , a z czasem nabierze ogłady i nie będzie „ gorszyć '' innych .
Jeśli chodzi o skróty z * * * to jestem ciekawy zdania ADMINISTRACJI FORUM . |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-03-19, 08:22
|
|
|
Szczera wypowiedz najbardziej oddaje fakty.
Daje do myślenia i pomaga. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
robert1993
Hodowla Indianów

Wiek: 18 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 544 Otrzymał 82 piw(a) Skąd: Zakrzewo - okol. Płocka - mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-19, 10:29
|
|
|
Witam. To jest właśnie jedyne forum, na którym praca obsługi forum jest taka dobra. Najlepiej dają do myślenia szczere wypowiedzi i pomagają w dalszym rozwiązywaniu problemów lub ukierunkowaniach hodowli, czy też podejmowania czasem trudnych decyzji. Każdy wyraża swoje zdanie, przez co mamy wiele spojrzeń na np. problem i poprzez selektywną i racjonalną analizę wypowiedzi innych użytkowników możemy wybrać ten najlepszy według nas i innych sposób na rozwiązanie danego problemu.
Na zakończenie tego postu chcę podziękować wszystkim Użytkownikom i Obsłudze tego forum za bardzo miłą współpracę w tworzeniu wizerunku tego forum, które niedługo dzięki naszej pracy może stać się najlepszym forum o gołębiach ozdobnych, co jest bardzo możliwe. I przepraszam jeszcze za zboczenie z tematu początkowego.
Pozdrawiam |
|
|
|
_________________ Robert Szadkowski - hodowca;))
Moja galeria:
http://rasowegolebie.pl/galeria/robert1993
Moja stronka:
http://indian-hodowla-barb.blog.onet.pl/
GołębieOnline:
http://golebieonline.pl/profil/7016/
Robson |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
BODEKS
|
Wysłany: 2010-09-28, 20:04
|
|
|
Witam
Ile cel powinno przypadać na jedną parę. Co zrobić aby jeden samiec nie zajmował zbyt wielu cel lęgowych |
|
|
|
_________________ pozdrawiam BODEKS |
|
|
|
 |
karol
Wiek: 17 Dołączył: 23 Lip 2010 Posty: 58 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: mazowieckie/przasnysz
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
 |
|
|