|
Rozróżnianie płci |
| Autor |
Wiadomość |
Bartas16
Wiek: 18 Dołączył: 30 Sty 2010 Posty: 189 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2010-03-06, 11:26 Rozróżnianie płci
|
|
|
Otóż chciałbym się ja dowiedzieć i pewni inni młodzi hodowcy jakie macie sposoby na rozróżnianie płci u gołębi?
Proszę opisujcie wasze sposoby. |
|
|
|
|
|
|
 |
marcinno665
marcinno665
Wiek: 16 Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 75 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: AleksandrówŁódzki
|
Wysłany: 2010-03-06, 11:38
|
|
|
witam Ja i szeków rozróżniam płeć patrząc na ptaki wiedząc że samiec zawsze jest wysoki i wyższy od samicy a u innych to ja poprostu widze |
|
|
|
_________________ POZDRAWIAM MARCINNO665 |
|
|
|
 |
Bartas16
|
Wysłany: 2010-03-06, 11:41
|
|
|
marcinno665, ale nie każdy widać mogę ci pokazać nasze Garłacze Pomorskie nie hodując ich nie będziesz wiedział co jest co czasami jest taki a u nas jest ciężko |
|
|
|
_________________ Pomogłem postaw PIWO! |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-06, 15:22
|
|
|
Idealnej metody w sumie nie ma jeśli chodzi o rozpoznawanie płci u mlodych ptaków.
Gdy zaczyna latac samiec za samicami to widac. I gdy samce za samicą też widac hehe
Nalezy obserwowac zachowania, postawe, budowe, głowe itd często po tym widac czy jest to samiec czy samica.
Z reguły patrzac na felki u siebie widze co to jest zdażało się mylic lecz żadko...śmiałem się kiedyś że widac to w oczach i coś w tym jest, to oko, kształt głowy, korona...to przemawia. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Bartas16
|
Wysłany: 2010-03-06, 15:28
|
|
|
| Tak mówisz że jak samiec za samicami, a jesteś na wystawie czy na giełdzie jak to sprawdzisz? a zresztą nie można oceniać gołębi po wyglądzie bo mogą nas zmylić chodzi mi o taką bardziej konkretną :D |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-06, 15:37
|
|
|
Na wystawie czy giełdzie nie ma większej szansy sprawdzic tego, najwyzej wlasnie po wygladzie ewentualnie moze zauwazysz czy grucha albo cos.
Tutaj jesteśmy skazani jednak na to co mówi sprzedawca z reguły.
Ewentualnie no domysły, domysły hehe |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-06, 15:51
|
|
|
| No właśnie domysły na targach czy giełdach kręci się trochę ludzi ptaki są przestraszone i jak się podejdzie do klatki to wszystkie samice bo cicho i du**.Ciężko jest rozróżnić czasem może tez gruchać ale to i tak masz samca a znajdź samice. |
|
|
|
|
|
|
 |
Michal

Wiek: 15 Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 187 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-03-06, 17:01
|
|
|
| Ja jeszcze nigdy się nie pomyliłem w odróżnianiu płci gołębi u siebie i na targu.Rozpoznaje płeć po wyglądzie po dziobie (samiec ma masywniejszy).Happek masz rację też po oczach można rozpoznać i najważniejsze po wysokości (samiec większy od samicy z tej samej rasy ). |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
 |
Bartas16
|
Wysłany: 2010-03-06, 18:11
|
|
|
| Michał nie masz racji pokazać ci gołębie gdzie samica jest większa albo równa? |
|
|
|
|
|
|
 |
Łukasz871224

Wiek: 24 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 80 Otrzymał 6 piw(a)
|
Wysłany: 2010-03-06, 19:16
|
|
|
| Ja zawsze zdaje się na ocenę wzrokowa ale podstawa to zapytać się co to jest dla pewności . W mion przypadku łatwiej jest rozróżnić krótko dzioby od długo nie wiem czemu . Takie garłacze jak pisał Bartas16, niemieckie wystawowe czy kariery można by było wymieniać dużo tych ras... są dla mnie bardzo trudne do rozróżnienia ogólnie cechy budowy takie jak : szczupłe wysokie lub duże masywne jak dla mnie utrudniają rozpoznanie płci metodą wzrokową |
|
|
|
|
|
|
 |
Bartas16
|
Wysłany: 2010-03-06, 19:46
|
|
|
| Nom mówię właśnie z garłaczami samica jest dość duża jak do porównania z samcem :D |
|
|
|
|
|
|
 |
Michal

Wiek: 15 Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 187 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-03-06, 19:49
|
|
|
| Bartas16, w niektórych rasach jest tak że samica jest większa lub równa ale w większości odwrotnie samiec większy lub równy. |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
 |
messi1996

|
Wysłany: 2010-03-07, 13:15
|
|
|
| Ja także jak inni rozpoznaję płeć gołębia po wyglądzie. Trochę wiedziałem ras i mniej więcej znam wyglądy samców i samic różnych ras. Oczywiście po wyglądzie każdy może się pomylić, najlepiej się zapytać ale z tym bywa różnie. |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-03-07, 13:45
|
|
|
Wygląd zwłaszcza budowa jest zmylna, nie raz widziałem w sumie idealną pare a to były dwa samce he...
Nie ma na targ idealnej metody, pytasz, oglądasz jesteś przekonany kupujesz nie jesteś nie kupujesz lub ryzykujesz. NIe ryzykujesz nic nie masz. Zdażało się kupic dwa samce albo dwie samice nie raz jest to skur.... ( nie bede tego nazywal po imieniu) sprzedającego a nie raz także jego nie wiedza lub omylnosc. Taki los... Są ludzie i parapety.
Jak już pisałem, dziob, kształ głowy, oczy...szczególy nie raz.
Z reguły pytam słysze para, samiec, samica...patrze...wygląda że chyba tak....ryzykuje i kupuje...wychodzi z czasem.
Kłamstwo ma krótkie nogi...raz cos sprzedasz nie takiego i więcej ktoś nie przyjdzie a w zęby tez mozna dostac.
Przychodzi do mnie nie raz taki Pan około 50 i zawsze prawie coś kupuje jak jest rasa która go interesuje, woli wziasc cos gorszego u mnie nie raz jak lepszego u kogos....bo wie ze u mnie samiec to samiec a samica to samica. A jak nie wiem to mówie nie wiem... |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-07, 16:19
|
|
|
| Są i uczciwi ludzie,ale są takie dziady co będą wciskać co popadnie.Widziałem uczciwych i jak pytałem czy to para to para i prawda,a byli tacy co mimo iż wiedziałem że to samiec mówił że samica. |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|