|
Rozróżnianie płci |
| Autor |
Wiadomość |
ADAM99999

Wiek: 16 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 169 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:17
|
|
|
| Zgadzam się z happekiem, nie ma idealnej metody |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-07, 19:01
|
|
|
Zgadza się mialem taką sytuacje, oglądalem dwa samce Felegyhazer, sprzedający mówil ze samice i ich postawa i budowa w 110% to poświadczały.
Znajomy poszedł pytac o te golębie jeszcze przed spotkaniem ze mną, pytał o samice tak jest jest panie.
Przyszedł do mnie, zaprowadzil mnie popatrzylem a to te dwa samce. No kur:"""" czapka dęba na łbie staje po prostu. Wygarnąłem troche kolesiowi od serca i trudno. Nie nawidze czegoś takiego. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-03-07, 19:08
|
|
|
| myślał że frajera znajdzie |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-07, 19:17
|
|
|
Zdaża się, lecz to nie ma sensu. Potem ide np ze znajomym oglądam golębie coś mi się podoba....on daj spokój kawał oszusta więc nie kupuje I takim sposobem traci się klientów |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-08-18, 19:22
|
|
|
Mam trochę ciekawych informacji i postanowiłem temat opisać.
Rozpoznanie płci
U wielu ras gołębie młode a niekiedy nawet stare, mają słabo wyrażony dymorfizm płciowy (różnice między samcem a samicą). Nie można więc bez trudu, w każdej fazie życia (w każdym wieku) ptaka określić bezbłędnie jego płeć. Dlatego rozpoznanie płci u gołębi, zwłaszcza młodych, sprawia trudności nie tylko początkującym hodowcom. Przeżywają oni niejednokrotnie "bolesne" rozczarowanie, gdy zakupiona samica po przyniesieniu do gołębnika okazuje się samcem, albo na odwrót.
Rozpoznanie płci u gołębie dużo łatwiejsze jest, gdy młode osiągną dojrzałość płciową i przebywają na wolności. Samice mają smuklejsze sylwetka, subtelniejsze i mniejsze głowy, cieńszy dziób i kończyny oraz przeciętnie są mniejsze od samców. Samice zarówno na zewnątrz gołębnika, jak i wewnątrz zachowują się biernie. Ich gruchanie jest urywane, krótkie, wydawane podczas obrony lub po zajęciu swego miejsca w gołębniku, np. na siodełku wypoczynkowym. Podczas gruchania samice nie tokują jak samce. Samica może być rozpoznana przez doświadczonego hodowcę na podstawie odległości między kośćmi łonowymi: ich rozstawienie jest na ogół większe niż u samców-cecha przystosowawcza do znoszenia jaj.
Samce przebywające na wolności zdradzają swoją płeć zachowaniem się. Są aktywne, gruchając tokują. Ich gruchanie jest pełne, długotrwałe, a wole silniej rozdymane. Mają masywniejszą budowę ciała, większą i grubszą głowę, grubszy i masywniejszy dziób oraz grubsze kończyny. Często u dobrze żywionych samców pióra okrywające szyje mają bardziej metaliczny połysk.
Samca od samicy można także odróżnić po kształcie steku. W rozwartym steku samic po lewej stronie jest mały otwór-ujście jajowodu, a u samców w ścianie rozwartego steku widoczne są dwie małe brodawki-ujście nasieniowodów. Płeć 6-10 dniowych piskląt można rozróżnić również na podstawie zarysu głowy widzianej z góry. U samca linia zarysu głowy załamuje się w miejscu połączenia z dziobem. Inny niż u samicy jest też układ woskówek.
Znany jest jeszcze jeden sposób określania płci u młodych ptaków. Znakiem rozpoznawczym jest tu krawędź steku. U samca górna krawędź steku nasunięta jest na dolną, a u samicy odwrotnie-dolna krawędź jest wysunięta, a górna krótsza. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
marcin102097
|
Wysłany: 2010-08-29, 16:39
|
|
|
| happek zgadzam sie w 100% chć niektórzy hodowcy mówią że po ogonie da się rozpoznać lecz nie wiem jak ....też słyszałem że samce stoją na jednej nodze czy top prawda nie wiem prosze o szybką odp na nr gg 17513069 |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-08-29, 16:47
|
|
|
marcin102097, młode gołębie też stoją na jednej nodze, kulawce, osłabione nie raz i inne. Nie mam żadnego potwierdzenia tej tezy.
Po ogonie? Samice np u pawia nie raz mają większy nie raz mniejszy i różnie. Po kształcie? Nie wierze.
Raczej bym powiedział że po odbycie. Zaraz wstawię obrazek z książki jak to wygląda wraz z opisem. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 658 Otrzymał 262 piw(a) Skąd: Korzenna
|
Wysłany: 2010-08-29, 17:07
|
|
|
marcin102097, na jednej nodze? Mam śliczne i zdrowe samiczki a lubią stać jak bocian na jednej nodze Raczej to jakaś fikcja a nie prawda. |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-08-29, 17:24
|
|
|
Na rysunku 40. przedstawiono kryteria rozpoznawania płci u gołębi. Samca od samicy można odróżnić po kształcie steku.
W rozwartym steku samic po lewej stronie jest mały otwór-ujście jajowodu,a u samców w ścianie rozwartego steku widoczne są dwie małe brodawki-ujścia nasieniowodów. Płeć 6-10 dniowych piskląt można rozróżnić również na podstawie zarysu głowy widzianej z góry. U samca linia zarysu głowy załamuje się w miejscu połączenia z dziobem. Inny niż u samicy jest także układ woskówek. Znany jest jeszcze jeden sposób określania płci u młodych ptaków. Znakiem rozpoznawczym jest tu krawędź steku. U samca górna krawędź steku nasunięta jest na dolną, a u samicy odwrotnie-dolna krawędź jest wysunięta, a górna krótsza.
Źródło(tekstu oraz zdjęć):
"Gołębie-Chód, Hodowla, Rasy"-Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa
(Może lepiej będzie wyglądać otworzone wprost Kliknij )
Zamieszczam także zdjęcie tego samego, nie wiem czy nie lepiej od skanu wygląda.
 |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
xxadrian27xx

Wiek: 16 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 137 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Nowosiadło Okolice Płocka
|
Wysłany: 2010-08-30, 16:48
|
|
|
| Happek, Z AJKIEJ TO KSIĄŻKI WZIOŁEŚ |
|
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): hetman |
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-08-30, 16:54
|
|
|
xxadrian27xx, pisze, poczytaj dokładnie. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
pajter63
Wiek: 16 Dołączył: 10 Lis 2010 Posty: 25 Otrzymał 3 piw(a)
|
Wysłany: 2010-11-22, 19:36
|
|
|
Witam!
Ja mam sposób, który na 98% się sprawdza.
Uciskając okolice odbytu u gołęia mozemy wyczuc dwie kostki tzw. WIDEŁKI,
u samic są one szerzej rozstawione i krótsze, a u samców odwrotnie. <8p> |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-11-22, 19:46
|
|
|
| Happek napisał/a: | | Samica może być rozpoznana przez doświadczonego hodowcę na podstawie odległości między kośćmi łonowymi: ich rozstawienie jest na ogół większe niż u samców-cecha przystosowawcza do znoszenia jaj. |
Wystarczy przeczytać aby się nie powtarzać. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
paweł
|
Wysłany: 2011-05-01, 19:11
|
|
|
| ja już wiem jak rozróżnić samca od samicy tylko to jest niehigeniczne , po kościach z (przeprasza za wyrażenie) pupy jak są blisko siebie to jest to samiec a jak są oddalone to jest to samica |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2011-05-01, 19:24
|
|
|
| Happek napisał/a: | | Samica może być rozpoznana przez doświadczonego hodowcę na podstawie odległości między kośćmi łonowymi: ich rozstawienie jest na ogół większe niż u samców-cecha przystosowawcza do znoszenia jaj. |
Napisałem to kilka postów wyżej parę miesięcy temu wiec nie odkryłeś ameryki. Czytaj
uważniej.
I nie wiem co w tym niehigienicznego. Ptaki jeśli są zdrowe mają czyściutkie okolice steku i nie ma tam nic brzydzącego. |
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez Happek 2011-05-01, 19:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|