Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Happek
2011-01-15, 08:28
Problem z parowaniem
Autor Wiadomość
Omen1111

Wysłany: 2010-05-03, 10:15   Problem z parowaniem

Witam !! !
Mam do Was pytanie,a mianowicie chodzi o to iż kilka gołębi "poparowały mi się jak chciały" ponieważ ich nie przypilnowałem, a teraz chce je poparować jakoś sensownie ale nie wiem czy one będą mi chciały iść teraz w parę.Jak myślicie ??Co mogę zrobić ?? A może wystarczy je tylko wsadzić razem na jakieś 2tygi ??
Postaw piwo autorowi tego posta

Michal 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 10:34   

najlepiej by było byś samca z samicą włożyc do jakiegoś pommieszczenia gdzie były by same.Niektóre samce z samicami w czasie parowania szybciej się parują a niekture dłużej.

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 12:00   

Zabierz samce i ewentualnie jajka jak są złożone , zostaw samice w gołębniku bez wolnych samców . Trzymaj osobno przez tydzień . Potem możesz parować . Parowaną parę po trzech dniach wpuszczaj na gołębnik , zabierając z gołębnika wolne samice . Następna para parowna wpuszczana do gołębnika nie powinna być wcześniej w parze z poprzednią .
Jest to robota na miesiąc , jak pary będą wracać do poprzednich partnerów , to ich pozamieniaj lub usuń i dobierz coś nowego .
Gołębie są monogamiczne i w pary łączą się na całe życie .

lion310 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 13:44   

Jak ci żle się poparzyły to zabierz wolne samce bo będą ci spowrotem rozparzać pary najlepiej je usuń i resztę poparz odpowiednio tak jak chcesz . Najlepiej parę zabrać do jakiegoś spokojnego miejsca i tam się sparzą u mnie tak zadziałało.

Orlik 
Orlik

Wysłany: 2010-05-03, 19:06   

Miałem podobny problem jakies poltora miesiaca temu,piec par przez zime poparowaly mi sie jak chcialy.Jedyne co moglem zrobic to pozamykalem je w sciasnych klatkach tak,aby mialy czas przywyknąć do siebie,co prawda na poczatku były konflikty po miendzy nimi,lecz po 2 tygodniach(nawet nie całych) wszystko było juz w porzadku,a teraz juz młode sie powykluwałyz z takich par jak ja chciałem :)

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-05-04, 07:09   

Jak już koledzy pisali da się to zrobić.
hetman, hetman powiedział że jest to roboty na miesiąc czyli kolejna strata czasu w środku legów w sumie.
Omen1111,taki wniosek a moze rada, na przyszłość zacznij wcześniej bo generujesz sobie straty w hodowli.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Matiz 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-05-10, 07:38   

A ja mam samca pocztowego który co wrzucę samice to grucha najpierw a potem na 2 dzień widzę że samica jest dziobana.Był on w takiej klatce co miał widok na cały gołębnik i był sparzony z samica bociana a ona przychodziła pod klatkę to on kładł się i huczał do niej zmieniłem mu lokum żeby jej nie wiedział i dałem mu samice zobaczymy co będzie.Czy mogło być tak że jak widział ja ze ona przychodzi to chciał do niej wrócić i innej samicy nie chciał.

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-05-10, 08:30   cd

Samca na gołębnik , zabierz bociankę . Po czterech dniach próbuj parować . Tylko by w gołębniku nie było wolnych innych samic . Jak się z parują i będą jajka ( do dwóch tygodni ) , możesz puścić resztę wolnych samic . Chociaż możesz po kolei je parować – samiec / samica na gołębnik , 2 dni i do karniaka w gołębniku 2 dni , itd .

W między czasie paruj bociankę .

Omen1111

Wysłany: 2010-05-12, 18:56   

Rożnie bywa z tym parowniem ,wziołem od gościa teraz 2 bociany samca i samice chciał je parzyć ale mówił że jakoś w tym roku u niego bociany się nie chcą parować ,kupiłem je od niego ,za jakieś 4 dni patrze już sparowane ,potem kupiłem jeszcze 2 to już się na drugi dzień sparowały.

Matiz 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-05-12, 19:22   

Bo zmiana miejsca nastąpiła i to mogło być powodem tak szybkiego sparowania.

kijar
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-14, 22:29   

od poniedziałku zrobiło się cieplej i w gołębniku zaczyna się robić hałas czy to nie za szybko na parzenie ?

sebacha95 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-01-15, 01:03   

Kolego kijar u mnie też gołębie to zaczeły, i w grudniu gdy były chyba 2 dni co przyszły roztopy to tez trochę sobie pochałasowały.

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2011-01-15, 08:27   

kijar, na parzenie nigdy nie jest za wcześnie, to raz.
Chciałeś chyba powiedzieć o "gonitwie na jajkach" lepiej mówiąc zalotach i kopulacji o czym jest temat na forum, na to teoretycznie jest trochę za wcześnie bo nie wiadomo jaki będzie luty (pogoda) lecz jeśli się ma dość ciepły gołębnik a gołębie są w dobrej kondycji myślę że spokojnie nic się nie powinno dziać. Sam w tamtym roku miałem jajka na przełomie stycznia/lutego. Zapraszam także do tematu http://rasowegolebie.pl/f...olebi-vt401.htm

I wszelkie pozostałe pytania zadawać właśnie tam, zależy mi na zebraniu wszystkiego w jednym miejscu. Pozdrawiam

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Odpowiedz do tematu