|
Moje rasy selekcja |
| Autor |
Wiadomość |
Agro
|
Wysłany: 2010-05-02, 22:40 Moje rasy selekcja
|
|
|
| W tym roku ponownie założyłem gołębnik, mam w nim obecnie pare krymków polskich i białostockich, pare motyli warszawskich, pare tiplerów i pare garłaczy górnośląskich. Mam pytanie czy gołębie te są wysokolotnymi? Oczywiście nie chodzi mi tu o garłacze, je wykluczam z hodowli zaraz po odchowaniu młodych ponieważ już mają gniazda i nie chce ich teraz rozdzielać. A więc czy reszta powinna być wysokolotna ? Mam je dopiero od jakiś 2tyg i dopiero sie oswajaja z otoczeniem nie lataja zbytnio, ganiam je od 2 dni ale sporadycznie żeby nie wypłoszyć bo nie chce ich do siebie zrazić. Dawniej miałem budapeszty i to były wysokolotne a te narazie lataja najwyzej jak pocztowe. Pewnie to sprawa też tego że są to różne rasy i nie mają ze tak powiem towarzyszy do latania. A więc czy krymki i motyle są wysokolotne?? |
|
|
|
|
|
|
 |
Matiz

|
Wysłany: 2010-05-03, 07:05
|
|
|
| Powiem ci tak tilpery owszem wysoko powinny latać ,a co do reszty ptaków to nie koniecznie ,krymki to jeszcze lotne ptaki ale motyle to tak trochę gorzej. |
|
|
|
|
|
|
 |
Bartas16
Wiek: 18 Dołączył: 30 Sty 2010 Posty: 189 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2010-05-03, 09:53
|
|
|
| Tiplery tak, krymki jak były puszczane to też i tak samo z motyli ale wiesz wątpię :D |
|
|
|
_________________ Pomogłem postaw PIWO! |
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-05-03, 11:25
|
|
|
Jak zaczynasz świeżą hodowle to w tym roku daj sobie spokój z ganianiem gołębi , poczekaj aż stado okrzepnie . Nowe gołębie w nowym miejscu i podczas sezonu lęgowego powinny mieć spokój .
Te rasy krymka i motyl , nie są to górnoloty lub wysokolotne .
Tipplery zagłębiowskie są wysokolotne , tipplery angielskie nie . |
|
|
|
|
|
|
 |
lion310
Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 137 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: okolice Siedlec
|
Wysłany: 2010-05-03, 13:36
|
|
|
| Krymki i motyle we wzorcu są jako '' LOTNE '' ale zwróćmy uwagę czy są z woliery czy wolnego oblotu jak wolierowe to może ich potomstwo można ''rozbujać '' a jak wolnego oblotu to już pod jesień powinny na nowym miejscu już śmigać a te tipplery to dobry trening i będą latać jak szalone ale najlepiej latają w grupie . |
|
|
|
|
|
|
 |
Michal

Wiek: 15 Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 187 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-05-03, 17:07
|
|
|
| Moje krymki to latają jak szalone bo są na wolnym oblocie cały czas/ |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-05-04, 07:06
|
|
|
Krymka i Motyl to moim zdaniem raczej ptak ozdobny nie do ganiania.
Jak ganianie to wróc do budapesztów. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Eryk
|
Wysłany: 2010-05-04, 16:37
|
|
|
Witam,
Wszystko zależy czy ptaki były ganiane u poprzedniego właściciela.
Kto wam powiedział że tipplery muszą wysoką latać ? Wszystko zależy od poprzedniego właściciela i czy są po dobrych rodzicach...
Odnośnie innych ras(krymki i motyle) ma również na to jakiś wpływ ich rasowość.
Jeśli są to ptaki gorsze rasowo czyli takie za 5-15zł , to idealnie nadają się do treningu,ganiania i innych cudów.
Z kolegą Hetmanem tutaj się zgodze daj sobie spokój w tym roku z ganianiem lub za kilka miesięcy poganiaj , jak będą miały już uchowane młode i się z terenem obeznają.
Jeszcze odnośnie tego że tipplery angielskie nie są wysokolotne , to powiem tak , niektórzy mówią że to są ptaki długo lotne i z tym się raczej zgadzam , ostatnio w klubie PWKHGW tipplery dwóch panów zrobiły bardzo dobre czasy o ile się nie myle tipplery jednego z hodowców miały czas równe 14h, a drugiego pana 13:59h , a to są już wyniki na skale światową moim zdaniem.
Jak chcesz to sobie je ganiaj , ale z tego co widze nie polatają więcej niż 10 minut i nie będą latały wyżej nie pocztowe.
Poprostu potrzeba ci w stadzie gołębi,które byłyby motorem napędowym tego stada, a jak chcesz coś osiągnąć , to musiałbyś wyrzucić te co słabo latają i zastąpić je lepszymi gołębiami , bo jak ci na locie zależy to nic z nich nie będzie.
No i to chyba tyle.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|