Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje rasy selekcja
Autor Wiadomość
Agro

Wysłany: 2010-05-02, 22:40   Moje rasy selekcja

W tym roku ponownie założyłem gołębnik, mam w nim obecnie pare krymków polskich i białostockich, pare motyli warszawskich, pare tiplerów i pare garłaczy górnośląskich. Mam pytanie czy gołębie te są wysokolotnymi? Oczywiście nie chodzi mi tu o garłacze, je wykluczam z hodowli zaraz po odchowaniu młodych ponieważ już mają gniazda i nie chce ich teraz rozdzielać. A więc czy reszta powinna być wysokolotna ? Mam je dopiero od jakiś 2tyg i dopiero sie oswajaja z otoczeniem nie lataja zbytnio, ganiam je od 2 dni ale sporadycznie żeby nie wypłoszyć bo nie chce ich do siebie zrazić. Dawniej miałem budapeszty i to były wysokolotne a te narazie lataja najwyzej jak pocztowe. Pewnie to sprawa też tego że są to różne rasy i nie mają ze tak powiem towarzyszy do latania. A więc czy krymki i motyle są wysokolotne??
Postaw piwo autorowi tego posta

Matiz 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 07:05   

Powiem ci tak tilpery owszem wysoko powinny latać ,a co do reszty ptaków to nie koniecznie ,krymki to jeszcze lotne ptaki ale motyle to tak trochę gorzej.

Bartas16 

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 09:53   

Tiplery tak, krymki jak były puszczane to też i tak samo z motyli ale wiesz wątpię :D

hetman 

Otrzymał 21 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 11:25   

Jak zaczynasz świeżą hodowle to w tym roku daj sobie spokój z ganianiem gołębi , poczekaj aż stado okrzepnie . Nowe gołębie w nowym miejscu i podczas sezonu lęgowego powinny mieć spokój .
Te rasy krymka i motyl , nie są to górnoloty lub wysokolotne .
Tipplery zagłębiowskie są wysokolotne , tipplery angielskie nie .

lion310 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 13:36   

Krymki i motyle we wzorcu są jako '' LOTNE '' ale zwróćmy uwagę czy są z woliery czy wolnego oblotu jak wolierowe to może ich potomstwo można ''rozbujać '' a jak wolnego oblotu to już pod jesień powinny na nowym miejscu już śmigać a te tipplery to dobry trening i będą latać jak szalone ale najlepiej latają w grupie .

Michal 

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-05-03, 17:07   

Moje krymki to latają jak szalone bo są na wolnym oblocie cały czas/

Happek 

Otrzymał 105 piw(a)
Wysłany: 2010-05-04, 07:06   

Krymka i Motyl to moim zdaniem raczej ptak ozdobny nie do ganiania.
Jak ganianie to wróc do budapesztów.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Eryk 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-05-04, 16:37   

Witam,
Wszystko zależy czy ptaki były ganiane u poprzedniego właściciela.
Kto wam powiedział że tipplery muszą wysoką latać ? Wszystko zależy od poprzedniego właściciela i czy są po dobrych rodzicach...
Odnośnie innych ras(krymki i motyle) ma również na to jakiś wpływ ich rasowość.
Jeśli są to ptaki gorsze rasowo czyli takie za 5-15zł , to idealnie nadają się do treningu,ganiania i innych cudów.
Z kolegą Hetmanem tutaj się zgodze daj sobie spokój w tym roku z ganianiem lub za kilka miesięcy poganiaj , jak będą miały już uchowane młode i się z terenem obeznają.
Jeszcze odnośnie tego że tipplery angielskie nie są wysokolotne , to powiem tak , niektórzy mówią że to są ptaki długo lotne i z tym się raczej zgadzam , ostatnio w klubie PWKHGW tipplery dwóch panów zrobiły bardzo dobre czasy o ile się nie myle tipplery jednego z hodowców miały czas równe 14h, a drugiego pana 13:59h , a to są już wyniki na skale światową moim zdaniem.
Jak chcesz to sobie je ganiaj , ale z tego co widze nie polatają więcej niż 10 minut i nie będą latały wyżej nie pocztowe.
Poprostu potrzeba ci w stadzie gołębi,które byłyby motorem napędowym tego stada, a jak chcesz coś osiągnąć , to musiałbyś wyrzucić te co słabo latają i zastąpić je lepszymi gołębiami , bo jak ci na locie zależy to nic z nich nie będzie.
No i to chyba tyle.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu