Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Happek
2012-03-24, 20:11
Kilka pytań od "żółtodzioba"
Autor Wiadomość
Igor636 

Wysłany: 2011-10-22, 23:52   Kilka pytań od "żółtodzioba"

Witam, nazywam się Igor pochodzę z Wolsztyna (małe miasto k. Grodzisk Wlkp.).
Ptactwem zacząłem interesowac się od niedawna, głównie przez dzidka. Rozmawiałem z nim już o podstawach...
ale mam do was prośbę o doradzeniu mi w kilku nurtujących mnie sprawach.
Nie będę przeciągał i przejdę do sedna :
1.Bardzo podobają mi się pawiki czy na początek to dobra rasa dla "zielonych" ?
2.Czy pawiki mogą byc w jednym gołębniku z np. gołębiami pocztowymi ?
3.Co jaki czas średnio czyści się gołębnik ?
4.Czy pawiki nadają się do wypuszczania na wesela, do zdjęc czy innych imprez ? czy zawsze gdy otworzę koszyk one z niego wylecą? i po kilku kółkach wrócą do niego ?
5. Czy ten typ ptaków (pawiki) można nazwac "leniwymi" ?
6.Czy w gołębniku (dajmy na to ze mam 5 parek) musi byc 5 cel do wylegania mlodych ? może byc np. 2 cele ?
7. Każda para musi miec swoją klatkę do ktorej będę je wsadzał na noc ?
8.Pawiki dużo latają po otworzeniu klatki wylotowej ? czy zrobią kółko i siadają gdzie popadnie.
9.Jak dostrzec różnicę w płci gołębi ? Dziadek mi mówił, że rozróżnia samicę po długim dziobie, a samca po krótkim i grubym. Jest to dobry sposób?
10.Czy gołębia idzie nauczyc siadania na palec/rękę jedzenia z niej czy podlatywania na zagwizdanie ? [Słyszalem, że tak, ale chciałem się dowiedziec czy to prawda ]

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIDZI, JEST TO DLA MNIE WAŻNE, GDYŻ NIE CHCE ODWALIC POPELINY !

Gdyby ktoś nie rozumiał pytania niech napiszę, które a spróbuję wyjaśnic bardziej o co mi chodzi.
Proszę o odpowiadanie w takim samym schemacie co ja [1. ............ 2. ........... 3. ............]

Jeszcze raz dziękuję i czekam na odpowiedzi :))
Pozdrawiam Igor :]

PS. Jeśli wybrałem zły dział, prosze ADMINA o przeniesienie na właściwy, a nie do kosza.
Postaw piwo autorowi tego posta

karol 

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-10-23, 07:39   

wtam
1. tak
2. tak
3. najlepiej jak najczęściej czyli jak masz czas i ochotę to i codziennie.
4. pawie ze tak powiem nie nadają sie na takie imprezy bo one przez swój duży ogon mają trudności z lataniem. raczej do koszyka to one nie wrócą ale do domu może szybciej jak by było nie daleko, ale też wątpliwa sprawa.
5. jak najbardziej tak
6. na 1 parę przypadają 2 cele
7. nie, po prostu siedzą luzem w gołębniku
8. moje pawie to w ogóle nie latają tylko jak jastrząb je postraszy to się ruszą a tak to tylko siedzą na dachu
9. http://rasowegolebie.pl/f...3znianie+p%B3ci
10. jeśli będziesz dobrym nauczycielem to nauczysz.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Igor636
Marius 
Redaktor;)

Otrzymał 60 piw(a)
Wysłany: 2011-10-23, 09:19   

Igor636, witaj na forum!:)
1) Tak są to dobre gołębie, nie sprawiają żadnych problemów w hodowli :)
2) Mogą siedzieć w jednym gołębniku z pocztowymi, tylko trzeba uważać, aby się nie pomieszały(tzn. żeby np. pawik nie sparzył się z pocztowym), ponieważ wyjdą koki, a one się można powiedzieć do niczego nie nadają.
3) To już zależy od Ciebie. Ale im częściej tym lepiej.
4) Co do tego pytania, to nie odpowiem za bardzo bo nie wiem :) Ale gołębie muszą być chyba oswojone i nauczone aby się wracały do tego koszyczka.
5) To wszystko zależy od typu pawików, czy będą nowego typu czy starego. Pawiki nowego typu, nie są za bardzo gołębiami lotnymi, ponieważ mają duży ogon, bardzo się wyginają itp., a pawiki starego typu są bardziej lotne, ponieważ nie są "ukształtowane" jak nowego typu. Więcej na ten temat możesz się dowiedzieć w temacie "Pawiki".
6) Najlepiej mieć więcej cel niż jest par gołębi, ponieważ jeden samiec może zająć kilka cel do których nie dopuści innych gołębie. Przynajmniej najlepiej mieć kilka cel więcej niż jest par.
7) Nie, nie trzeba mieć takich klatek. Gołębie mogą siedzieć wszystkie razem 24h, chyba, że będziesz chciał je sparzyć czy przeparzyć to będziesz musiał mieć jakieś klatki, żeby były osobno.
8) To zależy (jak mniej więcej napisałem w punkcie 5) od typu pawików jedne jak wypuścisz to będą latać cały czas, a inne siedzieć. Gołębie siedzą zazwyczaj na dachu, ziemi,wylocie.
9) Gołębie można rozróżnić po gruchowaniu, ale to też nie jest w 100% pewne. Ponieważ są też samice które gruchają i zachowują się jak samce(u mnie jest jedna taka samica), ale prawie wszystko jest napisane w tym temacie który napisał karol :)
10) Tak można, lecz najlepiej zaczynać oswajać młode. Dużo z nimi przebywać, głaskać je itp. itd.

To chyba tyle, więc życzę Ci powodzenia i wytrwałości !

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Igor636
KrysSz 
Hodowca

Otrzymał 302 piw(a)
Wysłany: 2011-10-23, 10:51   

Nie rozumiem tylko po co oswajać aż tak gołębie?
Jeżeli już chcesz takiego ptaszka to kup sobie tylko jednego wtedy się tak oswoi. Jeżeli myślisz o prowadzeniu lęgów to nie polecam ptaków oswojonych, bo słabo sobie radzą.

Pawiki mało lotne gołębie, praktycznie nie latają. Jedynie pawiki starego typu się oderwą czasem od dachu. Na wesela się nie nadają(chyba że wliczysz je w straty lub jesteś sąsiadem kościoła). Jak chcesz wypuszczać a weselach ptaki kup sobie białe pocztowe ;]

Co do płci, to dla laika to jest bardzo trudne, takie zdolności nabywa się wraz z doświadczeniem.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Igor636
Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2011-10-23, 18:44   

Co do większości tych pytań to wystarczy poczytać forum a wtedy zdobędziesz wiedzę na o wiele większy temat a to na pewno się przyda.

Igor636 

Wysłany: 2011-10-23, 20:38   

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Mam jeszcze pare pytan ktore przyszly mi do glowy:
11.Jak sie paruje golebie to wszystkie w tym samym lub podobnym czasie ?
czy np 1 para - ta skonczy to 2 biorę ?
12.Jesli kupilbym 8 golebi pocztowych a bylyby wszystkie stare to uciekna mi po wypuszczeniu ich ? czy da sie je jakos oswoic zeby wracaly do mojego golebnika ?
13. jesli wypuszcze np. na polu oddalonym o 10 km od mojego golebnika golebie to one poleca do golebnika czy do klatki na polu ?
14. jesli jednak chcialbym zaczac od pocztowych to jak ? kupic pare sztuk starych czy tylko mlode nie rozumiem tego ...
:|
proszę o kolejne odpowiedzi ;)

Matiz 

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 2011-10-23, 21:25   

Witam
11.To zależy ile masz klatek do parowania.Jeśli masz 1 to nie sparujesz kilku par w tym samym czasie ,tylko po kolei najpierw 1 potem 2 itd.Ale jeśli masz kilka klatek do parowania to możesz naraz w jednym czasie sparować kilka par gołębi.
12.Ze starymi pocztowymi mógł by być problem,ponieważ stare potrafią uciec do poprzedniego właściciela,ale nie zawsze bo jak byś potrzymał dłużej powiedzmy z miesiąc to możliwe,że ci się uchowają ale to też nie jest pewne.Jeśli po pierwszym wypuszczeniu nie uciekły by ci i weszły na noc do gołębnika to powinny już u ciebie zostać.
13.Z tego co wiem to gołębie pocztowe puszczane z danych odległości od swoich gołębników to wracają do nich a nie klatki z,której są puszczane,chodzi mi o nie duże odległości bo na większe gołębie wymagają treningu.
14.Z pocztowych to najlepiej kupować młode bo takich najwięcej się uchowuje,ale jeśli chcesz to możesz kupić starych parkę i potrzymać z miesiąc a może ci zostaną.Ale myślę,że spokojnie możesz zacząć również od pawików,wybór należy do ciebie.

Igor636 

Wysłany: 2011-10-23, 23:24   

Głownie chodzilo mi o puszczanie golebi przy slubach itd.
choc pocztowe takze mi sie podobaja i cel do ktorego sa one przeznaczone.
A jak wyczytalem pawiki sie nie nadaja do puszczania na wesela wiec zrezygnuje z nich i kupie pocztowe biale ew. parke pawikow dla ozdoby.
Dobranoc ;)

KrysSz 
Hodowca

Otrzymał 302 piw(a)
Wysłany: 2011-10-23, 23:41   

Jeżeli pocztowe to tylko młode. Żaden gołąb wypuszczony z klatki na dworze do niej nie wróci. Na śluby puszczać pocztowe - polecą do swojego gołębnika. Stare pocztowe oswoić ciężko, jeszcze dla laika prawie nie wykonalne. Najlepiej zainwestować w młode.
CO do parowania to najpierw kup potem paruj. Najlepiej jak masz jedna rasę same się parują.

Igor636 

Wysłany: 2011-10-24, 15:33   

Zadko kiedy widze aukcje z mlodymi golebiami.
Nigdzie blisko nie ma targow na ktorych mozna kupic golebie takze nie wiem co robic, gdzie mam kupic ;/
to jesli wiara sprzedaje stare golebie to po co ktos kupuje ? skoro jest mala szansa ze zostana u niego ? tego tez nie rozumiem.
DZIEKI!

KrysSz 
Hodowca

Otrzymał 302 piw(a)
Wysłany: 2011-10-24, 18:06   

Wystarczy poszukać i znajdziesz masę aukcji w internecie z młodymi ptakami.
Po co kupuje stare? Głównie na rozpłód do woliery, czasem zdarza się że komuś uda się oblatać ale to są mało mare ptaki.

pocztowy75 
Bartek ;

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-10-24, 19:33   

Tu masz link do młodych białych pocztowych http://allegro.pl/biale-m...1878872007.html

WojtekZF 
wysokolotne

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2011-10-24, 19:37   

KrysSz napisał/a:
Żaden gołąb wypuszczony z klatki na dworze do niej nie wróci.

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Igor636 

Wysłany: 2011-10-24, 19:48   

pocztowy75, niestety nie widze zadnego linku.
Prosze przeslij jeszcze raz :)
Dzieki ;)

A co do aukcji to gdzie warto szukac ja szukalem tylko na allegro.pl macie jeszcze jakies stronki ?
Ostatnio zmieniony przez Igor636 2011-10-24, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

Matiz 

Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 2011-10-24, 20:59   

Nie ma u ciebie w okolicy hodowców,co hodują pocztowe gołębie? Zapytaj się jakiś miejscowych hodowców pocztowych,czy nie mają młodych na sprzedaż.Zawsze się ktoś może trafić,że akurat będzie miał na sprzedaż młode patki albo dobrze nie oblatane.

Odpowiedz do tematu