| | | |
| |
|
|
|
Przesunięty przez: slaby1986 2010-03-05, 10:57 |
Rozdzielanie gołębi na zime. |
| Autor |
Wiadomość |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 973 Otrzymał 302 piw(a) Skąd: Korzenna
|
Wysłany: 2011-01-18, 20:07
|
|
|
kgliniany, w profilu masz napisane 14 lat, jeszcze dużo, dużo bochenków musisz zjeść zanim będziesz wiedział po co się to robi.
Rozdziela się gołębie po to żeby odpoczęły. Nawet jak chcesz je połączyć tak samo to powinny odpocząć. Wtedy z większym zapałem ruszą na legi i będzie tego efekt.
U mnie już kilka par ma jajka, gołębiom nie przeszkadza śnieg jak tylko para jest dobrze dobrana i są w dobrej formie to i byle gdzie jaja zniosą i im nie przeszkadza nawet -20. |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
kgliniany
Wiek: 15 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 48 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Tuchla
|
Wysłany: 2011-01-19, 11:07
|
|
|
| Nie wiedziałem o tym ale jakie beda efekty tego rozdzielenia ja jakos nie rozdzielalem. Czy jak sie rozdziela to szybcie zniosa pierwsze jaja???? czy teraz jest zapóxno na rozdzielenie?? |
|
|
|
_________________ kgliniany (KAROL)
moja opinia moja sprawa |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-01-19, 11:39
|
|
|
kgliniany, jak zaczynasz zadawać jakieś sensowniejsze pytania to od razu aż chce się pomóc.
Gołębie rozdziela się na sezon zimowy a nawet powiedział bym jesienno zimowy. Czyli chcesz zakończyć przykładowo lęgi we wrześniu (ostatnie jajka w sierpniu), młode wychodzą we wrześniu z gniazd, ptaki jeśli zniosą jajka jeszcze w trakcie karmienia młodych we wrześniu to podajesz im sztuczne jajka, tak para za para aż wszystkie młode wyjdą z gniazd ( reszta gołębie siedzi na sztucznych jajka). Ostatnie młode wychodzą z gniazd, samce dajesz do jednej części, samice do drugiej a młode najlepiej do trzeciej części gołębnika, sztuczne jajka oczywiście zabierasz. To Ci kończy lęgi bo pary są rozdzielone. Sztuczne jajka podaje się po to aby nie wykluły się kolejne młode już we wrześniu.
Przychodzi zima i czas spokoju, lecz w końcu nadchodzi styczeń, jakieś roztopy, dni ciepła itd itp nie które ptaki teraz znoszą jajka chodź tego nie chcemy, jeśli pary są rozdzielone nie mają okazji do zalotów, kopulacji więc jajek nie będzie. Teraz mamy 19 stycznia i nie chce mieć jajek, uznajesz przykładowo że lęgi chcesz rozpocząć 5-10 lutego, czyli gołębie wpuszczasz do siebie gdzieś w okolicach 1 lutego, ptaki nie mają czasu na wybrzydzanie że ta cela lub tamta im nie pasuje tylko jak najszybciej zajmują pierwszą lepszą, gonią się na jajka i biorą za lęgi. Takim sposobem dowolnie możesz kontrolować czas trwania lęgów co według mnie jest genialną sprawą.
Nie można także zapomnieć że ptaki oddzielnie lepiej wypoczywają i nabierają kondycje przed nadchodzącym sezonem.
Możesz czegoś nie zrozumieć, pytaj. Lecz mów konkretnie którego momentu nie kumasz. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): pocztowy75, justysia2606 |
 |
kgliniany
Wiek: 15 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 48 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Tuchla
|
Wysłany: 2011-01-22, 11:15
|
|
|
| Dzieki Happek za informacje od przyszłej zimy zacznę rozdzielać gołębie |
|
|
|
_________________ kgliniany (KAROL)
moja opinia moja sprawa |
|
|
|
 |
Bartas16
Wiek: 18 Dołączył: 30 Sty 2010 Posty: 184 Otrzymał 13 piw(a) Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-01-22, 13:01
|
|
|
| Ja też rozdzielam gołębię na zimę a jakoś (zależy luty koniec, albo marzec) łączę w pary. Przez zimę gołębię odpoczywają od swoich partnerów i są "wolni" xD |
|
|
|
_________________ Pomogłem postaw PIWO! |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): pocztowy75 |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0.26 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|