Przesunięty przez: slaby1986 2010-03-05, 10:57 |
Czy rozdzielacie gołębie na zimę |
| Autor |
Wiadomość |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:29
|
|
|
karol, po różne rzeczy.
Nie rozdzielam bo nie mam warunków. Sądzę że bardziej przy pocztowych się to stosuje chodź znałem hodowce który robił to z garłaczami, modenami i tego typu rasami "ciężkimi" i był zadowolony.
Zdarzało mu się zwlekać z wpuszczeniem gołębi do siebie lecz jak mówi gdy to zrobił gołębnik huczał po prostu, gołębie od razu łapały się za tworzenie gniazd w której kolwiek celi nie tracąc czasu na wybrzydzanie i momentalnie były jajka. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
karol
Wiek: 17 Dołączył: 23 Lip 2010 Posty: 58 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: mazowieckie/przasnysz
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:39
|
|
|
zalezy tez od gołebia jeden wybrzydza drugi nie ...
no ale przeciez gołebie sie łącza na całe swe zycie ... tylko my ludzie ich rozdzielamy, ja jak łacze to z głową i tak zeby nie co roku ich rozdzielać. |
|
|
|
_________________ takkk zeee tegggooo ...;D |
|
|
|
 |
Krzy$

Wiek: 22 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 194 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Kraśnica woj.Łodzkie
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:43
|
|
|
| karol napisał/a: | no ciekawe po co ...
nie. |
karol
gołębie sie rozdziela po to żeby potem sparować go z innym samcem lub samica żeby pużniej nie bylo problemów przynajmniej mi sie tak zdaje
a co do mojego rozdzielania to nie bo jak juz zrobie pare to ma tak byc chyba ze młode ida paskudne wtedy rozparzam i mysle |
|
|
|
_________________ moja rasa to Sokół Gdański
Posiadam Prawie wszystkie Kolory
(brakuje mi tylko Buntów )
( wiem wiem pisze z bledami ) |
|
|
|
 |
budapeszt

Wiek: 20 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 105 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: radom
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:44
|
|
|
| ja rozdzielam tylko pocztowe a ozdobne są razem |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:52
|
|
|
karol, rozdziela się lecz nie znaczy to że się rozparza te gołębie.
Nie ma wtedy problemu z przed wczesnymi lub zimowymi lęgami.
Gołębie także cała zimę nie walczą o cale a bynajmniej pół wiosny.
Puszczasz je gdy chcesz zaczynać sezon i jazda, gołębie całe przedwiośnie nie mogły nic robić tzn pary, gdy je puścisz robią to z dość konkretnym powerem. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
karol
Wiek: 17 Dołączył: 23 Lip 2010 Posty: 58 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: mazowieckie/przasnysz
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:59
|
|
|
No tak ma to troche sensu bo sie nie rozparzą a bedą miały power na wiosne;D
No ale wiekszość niema warunków do rozaczania |
|
|
|
_________________ takkk zeee tegggooo ...;D |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-08-26, 20:01
|
|
|
| karol, i nie wszyscy to stosują tak po prostu jak ja np. Nie mówię że to złe i ble ale i nie robię tego bo radze sobie tak. Najpopularniejsze jest to jednak przy hodowli pocztowych. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-08-26, 23:45
|
|
|
Nie rozdzielam , mam dwa pomieszczenia , ale w jednym są wolierowane , a w drugim wolne .
Rozdzielanie do przeparowania na wiosnę , to loteria , bo stara para może się ponownie z parować .
Zimą robię remanent i pozbywam się ptaków od pary by na nowo wiosną parować z wolnymi osobnikami .
Jesienią czyszczę cele i je zamykam . |
|
|
|
|
|
|
 |
mhodowca
amator;]
Wiek: 17 Dołączył: 25 Sie 2010 Posty: 17 Skąd: czersk-okolice
|
Wysłany: 2010-08-27, 09:03
|
|
|
| ja także nie rodzielam gołębi na zime z jednego prostego powodu -niem mam gdzie trzymać tylu porodzielanych gołebi tzw mam 2 gołębniki jeden dla pocztowych drugi mieszanców kingi pawiku itp a 3 budował nie bede żeby tylko na zime zamknąć samice |
|
|
|
_________________ pozdrawiam. Radek |
|
|
|
 |
kurak
Hodowla Kariera

Wiek: 20 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 160 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Czernice Borowe
|
Wysłany: 2010-10-14, 22:36
|
|
|
| Rozdzielanie ma sens i ma za zadanie dać czas na regeneracje samicy jak i samca,jeśli ktoś ma warunki to dobrze jest to robić, na czas trwania lęgów łączymy samice z jakim samcem się nam tylko podoba nie przywiązują się wtedy do siebie gołębie, samce zostawiamy tam gdzie mamy cele lęgowe aby mogły zając miejsca na przyszłe lęgi, samice zostają w pomieszczeniu z regałem spoczynkowym i siodełkami. |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam
http://kurak.flog.pl/
http://hodowla-englishcarrier.blog.onet.pl/ |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): Michal, hetman |
 |
kgliniany
Wiek: 15 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Tuchla
|
Wysłany: 2011-01-18, 19:37
|
|
|
| nie ma sensu rodzielac gołębi na zime polaczyly sie wpary puki jastrzab ich nie rozdzieli albo starosc lub inna przyczyna po co rozdzielac jaki i tak pózniej wiekszosc hodowcow paruje je w te same pary wiec wedlug mnie to glupie rozdzielac je sa razem to przynajmnie samce sa spokojniejsze inie wariuja po golebniku i sie nie bija z innymi samcami |
|
|
|
_________________ kgliniany (KAROL)
moja opinia moja sprawa |
|
|
|
 |
kurak
Hodowla Kariera

Wiek: 20 Dołączył: 14 Paź 2010 Posty: 160 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Czernice Borowe
|
Wysłany: 2011-01-18, 19:42
|
|
|
| kgliniany dam Ci rade przestań pi***olic takie głupoty bo mi się odechciewa wchodzić już na to forum bo nic sensownego nie jest napisane tylko pi***olenie o du*** marynie.... a ku*** małżeństwo to się rucha bez przerwy? to ch** by chłopa strzelił jak i kobietę tak samo i z gołębiami, później się ku*** dziwić że plączę jeden z drugim ze mu gołębie się nie niosą jak samica dostaje w pi*** na okrągło. i ja powiem nie ma sensu abyś pi***olił takie głupoty . |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam
http://kurak.flog.pl/
http://hodowla-englishcarrier.blog.onet.pl/ |
|
|
|
 |
kgliniany
Wiek: 15 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 51 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Tuchla
|
Wysłany: 2011-01-18, 20:03
|
|
|
| nie gadaj głupot bo jeszcze nie widzialem zeby gołębie rasowe czy tez pocztowe parowały sie jak snieg na polu lezy |
|
|
|
_________________ kgliniany (KAROL)
moja opinia moja sprawa |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2011-01-18, 20:04
|
|
|
kgliniany, najpierw zapoznaj się z tematem
kurak, relax, relax ja znoszę gorsze męki z "Nimi" .
Dla Ciebie rozdzielenie to powtórne parowanie, a tak nie jest. Żona z mężem po roku oddzielnie nadal pamiętają i wiedzą że są małżeństwem, tak samo tutaj. Takie rozdzielenie ogranicza jednak popędy gołębi do niesienia jajek w trakcie zimowych odwilży lub jesiennych przebłysków przez co mamy mniejszy problem z niechcianymi lęgami. Także gołębie odpoczywają od siebie, mimo tego że zimą i tak samiec tak nie zaczepia samicy jak w sezonie to przy rozdziale nawet delikatnie jej nie pogoni przez co mają czas oboje na regeneracje sił. Łatwiej przemarzyć ewentualne pary które Nam nie odpowiadają. Po prostu można w danej chwili zacząć jak i skończyć lęgi. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2011-01-18, 20:05
|
|
|
| kgliniany, ta? to ciekawe czemu chłopaki mają już jajka a śnieg dopiero co znikną przed chwilą <myśli> |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
|
|