|
zakłopotanie |
| Autor |
Wiadomość |
mhodowca
amator;]
Wiek: 17 Dołączył: 25 Sie 2010 Posty: 17 Skąd: czersk-okolice
|
Wysłany: 2010-08-26, 18:10 zakłopotanie
|
|
|
drodzy koledzy czy jeśli mam gołębnik i wnim gołębie i teraz połapie je i wpuszcze do tymczasowego pomieszczenia a w gołębniku zburze tylnią ściane i dobuduje gołębnik o 2-3 metry to gołębie sie nie spłoszą po wpuszczeniu ich do środka i mi poprostu po wypuszczeniu nie uciekną ? a jeśli tak to na ile je pozostawić zamknięte ? od razu mówie że to gołębnik mieszanców pocztowe i kilka garłaczy bo reszte ozdobnych trzymam w drógim gołębniku lecz ten jest za mały chodź tamten też lecz tamten już jest na wykończeniu tzw rozbudowałem go troszke |
|
|
|
_________________ pozdrawiam. Radek |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-08-26, 18:13
|
|
|
Gołębie przenosi się do innych całkiem gołębników i jakoś się udaje.
Jeśli wcześniej nie przyzwyczają się do tego tymczasowego pomieszczenia nic się nie stanie. Myślę że nie będzie trwało to nie wiadomo jak długo więc nie powinno być problemu.
Po przeniesieniu gołębi do właściwego gołębnika możesz je tam kilka dni przetrzymać dla oswojenia i pierwszy raz wypuścić po południu żeby cały dzień nie szalały. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
mhodowca
amator;]
|
Wysłany: 2010-08-26, 18:21
|
|
|
aha dzięki hopek bo właśnie sie boje że jak wejdą to szoku dostaną że to nie ten gołębnik ;D i że poprostu czmychną na dach i tam bedą nocować ale przytrzymam je jakiś czas to bedzie dobrze bo musze ten gołebnik rozbudować bo niedługo nogą bym ubijał je w gołębniku |
|
|
|
|
|
|
 |
karol
Wiek: 17 Dołączył: 23 Lip 2010 Posty: 58 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: mazowieckie/przasnysz
|
Wysłany: 2010-08-26, 19:42
|
|
|
haha... jak juz coś to był happek a nie hopek.
no ale troszke dłuzej je potrzymaj w tym nowym gołebniku. (7dni)? |
|
|
|
_________________ takkk zeee tegggooo ...;D |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1370 Otrzymał 105 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-08-26, 20:00
|
|
|
Kilka dni to może być i 3 i 8 |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
karol
Wiek: 17 Dołączył: 23 Lip 2010 Posty: 58 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: mazowieckie/przasnysz
|
Wysłany: 2010-08-26, 20:02
|
|
|
| no ale na koncu prubowałem zblizyć te znaczenie kilku ;D |
|
|
|
_________________ takkk zeee tegggooo ...;D |
|
|
|
 |
Krzy$

Wiek: 22 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 194 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Kraśnica woj.Łodzkie
|
Wysłany: 2010-08-26, 20:12
|
|
|
| hehehe spokojnie wes sie niemart 8 dni to max ale wypusc je popłudni nie ranoi tak ze 3 dni popłudniu |
|
|
|
_________________ moja rasa to Sokół Gdański
Posiadam Prawie wszystkie Kolory
(brakuje mi tylko Buntów )
( wiem wiem pisze z bledami ) |
|
|
|
 |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-08-26, 23:09 re
|
|
|
Jak długo będziesz robił dobudowę ?
Czy tymczasowe pomieszczenie jest widoczne ze „ starego ” gołębnika ?
W tymczasowym pomieszczeniu lepiej by nie wychodziły pod jakiś kosz lub wolierę .
Po powrocie do przebudowanego gołębnika jak go ogarną , myślę że trzy dni starczą , możesz je wypuścić .
Ja radził bym je wypuścić rano , by spokojnie sobie przypomniały swoje nawyki .
Dzień jest krótszy i wypuszczenie po południu zostawi im mało czasu na wyszumienie się na wolności , a przez to mogą nocować na zewnątrz gołębnika .
A tak w spokoju będziesz miał czas na obserwację zachowania się gołębi .
Jak coś Ci na noc nie wejdzie , to rano wypuszczasz gołębie .
Oblot po południu , dotyczy raczej nowych gołębi .
Warunkiem jest to że gołębie na „ starym ” gołębniku były oblatane , czyli są Twoje . |
|
|
|
|
|
|
 |
mhodowca
amator;]
|
Wysłany: 2010-08-27, 09:08
|
|
|
| no one bedą zamkniete w takiej szopie gdzie trzymałem motor i swój warsztat mam i on ma poprostu tylko u góry w szczytach okna i jednym ze szczytów łączy sie z moim gołębnikiem ale okno jest wyżej niż dach gołębnika w tą szope by weszło z 200 gołębi jak nie wiecej i za jakiś czas tam przedniose ozdobne i bede tam je trzymał |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|