Przesunięty przez: Happek 2010-10-27, 17:48 |
MOTYL WARSZAWSKI |
| Autor |
Wiadomość |
marcinno665
marcinno665
Wiek: 16 Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 78 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: AleksandrówŁódzki
|
Wysłany: 2010-02-27, 12:00 MOTYL WARSZAWSKI
|
|
|
Pochodzenie:
W ukształtowanie i uszlachetnienie tej rasy duży wkład włożyli hodowcy warszawscy, ale hodowano ją również w okolicznych miejscowościach i w Łodzi. Data powstania tej rasy to pierwsza połowa XX wieku. Obecnie hodowana i lubiana w różnych regionach kraju.
Wrażenie ogólne:
Gołąb mniej niż średniej wielkości, krótki, typu lotnego, mocnej budowy, sylwetka o zaokrąglonych kształtach, postawa dumna o uniesionej i wypiętej piersi, powinien lekko pulsować szyją, upierzenie obfite i dobrze przylegające. Gołąb o dość żywym usposobieniu lecz łagodny i mało płochliwy.
Wzorzec: cechy rasowości.
Obrączka numer 10
images33.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 2625 raz(y) 1.91 KB |
images332.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 2629 raz(y) 4.85 KB |
|
|
|
|
_________________ POZDRAWIAM MARCINNO665 |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): messi1996 |
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-08-27, 16:14
|
|
|
Motyl Warszawski
Powstanie/historia rasy:
Polska rasa gołębi, wyhodowana przez hodowców warszawskich i sąsiednich województw w XX w.
Ogólne:
Jedna z popularniejszych i bardziej cenionych ras gołębi ozdobnych w Polsce.
Ceny okazów wystawowych uzyskują chyba najwyższe ceny co spowodowane jest ogromnym zainteresowaniem tą rasą. Gołąb ciężki w hodowli, nawet mamki nie raz mają problem z wykarmieniem jednego młodego. Rodzice dobrej klasy nie są w stanie karmić samodzielne młodych. Gołąb o dość ciekawym temperamencie. Przyjemny dla oka. Numer obrączki 10. 3 odmiany barwne (Czarna, żółta, czerwona).
Budowa:
Gołąb średniej wielkości, o pięknej sylwetce, z podkreśloną szeroką, lekko uniesioną piersią. Głowę ma gładką, małą, zaokrągloną. Tęczówki są barwy perłowej, a obwódki oczne koloru cielistego. Dziób jest krótki i gruby. Woskówki małe. Barwa dzioba związana jest z barwą upierzenia: gołębie czerwone i żółte mają dziób jasny, a gołębie o upierzeniu ciemnym-czarny. Szyja jest średniej długości, lekko wygięta; zauważalne jest jej pulsowanie. Linia grzbietowa jest pochylona ku ogonowi. Skrzydła ułożone normalnie. Sterówki krótkie. Nogi niezbyt wysokie, obficie opierzone. Na skokach i palcach występują długopióre "łapcie". Barwa pazurków jest podobna do barwy dzioba. Barwne są lotki, sterówki i opierzenie nóg. Natomiast tarcze skrzydeł, pierś, grzbiet, szyja i głowa są pstre, z przewaga piór białych.
Opis na portalu (kliknij) |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
kamillos
Wiek: 18 Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 178 Otrzymał 23 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-12-20, 20:44
|
|
|
| Witam! Hoduje ktoś z forum te gołąbki? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): mateusz, martinek667 |
 |
xxadrian27xx

Wiek: 16 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 150 Otrzymał 20 piw(a) Skąd: Nowosiadło Okolice Płocka
|
Wysłany: 2010-12-28, 11:38
|
|
|
| kamillos, Ja mam 2 pary |
|
|
|
|
|
|
 |
kamillos
|
Wysłany: 2010-12-28, 12:19
|
|
|
| Z nich takie motyle jak z koziej d..y trąba.. |
|
|
|
|
|
|
 |
kamillos
|
Wysłany: 2010-12-28, 12:39
|
|
|
| Nie to żebym się wyśmiewał, ale nie chciało mi się rozpisywać na ich temat. |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-02-08, 17:42
|
|
|
 |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
|
|