Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Barwnogłówka Poznańska
Autor Wiadomość
kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-19, 10:36   Barwnogłówka Poznańska

Jest to jedna z najstarszych ras polskich.Rasa powstała w Wielkopolsce i została udoskonalona przez hodowców z Poznania. Powstanie tej rasy datuje się na 1775r. a nawet 1625r.Will twierdził, że barwnogłowka poznańska jest hodowana od 1775 a prawdopodobnie od 200-300 lat rasa ta była hodowana w dużych ilościach w Poznaniu. Barwnogłówki miały kiedyś dzioby średniej długości. Okres zaborów na terenie Wielkopolski (1793) sprzyjał zainteresowaniu się hodowców niemieckich naszą rasą. Na tereny zaboru nastąpił dopływ od niemieckich gołębi krótkodziobych rasy altstämmer i reinaugen. Krzyżując je z alstammlerami i reinaugenami barwnogłowki przekształcały się w gołębie krótkodziobe. Ze względu na podobieństwo z bardziej znaną barwnogłówką królewiecką barwnogłówka poznańska jest do niej porównywana. Nawet czeski autor opisał w książce, że barwnogłówka poznańska jest odmianą barwnogłówki królewieckiej. Niestety brak fachowej literatury polskiej na temat ras polskich pomaga w takich pomyłkach.
Zalicza się ją do grupy gołębi lotnych i ozdobnych. Ptaki podczas lotu koziołkowały. Zaliczamy ją do klasy gołębi drobnych. Głowa z wypukłym czołem, na niej osadzone korona, której pióra z przodu są barwne , a od strony karku białe. Dziób krótki w barwie cielistej, u ptaków siwych i czarnych z ciemną plamką na końcu. Woskówka mała. tęczówka perłowa. Obwódki są stosunkowo szerokie, koloru cielistego. Szyja raczej krótka, wygięta ku tyłowi. Linia grzbietowa pochylona ku ogonowi. Pierś wypukła. Skrzydła ułożona na ogonie. Nogi średniej długości. Skoki i palce nie opierzone. Pazurki barwy rogowej.
Barwnogłowki przed przekształceniem ich w gołębia krótkodziobego doskonale latały. Była popularna wśród murarzy, którzy podczas zimy sprzedawali swoje barwnogłowki, by wyżywić rodzinę.- "Szczególnie murarze słynęli i słyną z tego, ze posiadają dobre barwnogłówki, które sprzedają w zimie, gdy są bezrobotni. Ceny za dobre ptaki są bardzo wysokie. Na Starym Mieście i na przedmieściach Poznania, było rzekomo wielu tzw. prostych ludzi, których dumą był lot pięknych barwnogłówek i nie przepadali oni za gołębiami innych ras. Rasa ta była znana również w innych miastach prowincji poznańskiej" Jan Raczyborski przedstawia tak informację na temat barwnogłówki poznańskiej w tamtym okresie- " Dobrze pamiętam, kiedy jako 18-letni chłopak w okresie przed rokiem 1860, w rodzicielskim domu hodowałem Barwnogłówkę Poznańską. Jako młody chłopiec widziałem u (nieżyjącego od kilku lat mistrza kamieniarskiego) pana Serwi przy ulicy Rycerskiej, żółte Barwnogłówki Poznańskie. Gołębie wspomnianego hodowcy latały bez przerwy 2-3 godzin. Inny hodowca, mistrz obuwniczy Kenschner z ulicy Św. Marcin, posiadał przeważnie czarne Barwnogłówki Poznańskie. Na Chwaliszewie były duże stada Barwnogłówek Poznańskich. Tam mieszkali hodowy: mistrz piekarski Leszner, mistrz ślusarski Andrzejewski, Weinkauf i inni. Poza tym na Wielkich Garbarach mistrz kowalski Bottcher, który hodował przeważnie czerwone Barwnogłówki Poznańskie. Na Małych Garbarach mistrz blacharski Taube. Dalej przypominam sobie kupca pana Gałężewskiego. Jednym słowem w tamtych czasach Poznań miał, w co 6-8 domu dachy obsiane Barwnogłówką Poznańską".
Poza Wielkopolską, rasa ta nie znalazła bardzo dużej popularności, natomiast częściej można ją spotkać we wschodnich i zachodnich Niemczech. Obecnie na wystawach niemieckich wystawiane są gołąbki z hodowli: Gerda Schulera, Hansa Brömse, Dietera Schäniga. Pojedyńcze hodowle tej rasy można spotkać w Holandii i Austrii. W Polsce do grona hodowców barwnogłowki poznańskiej należą min. Maciej Koliński, Jerzy Bogacz, Wojciech Spychała, Jan Stachowiak, Jerzy Szmyt, Paweł Lis. Można je również spotkać u innych hodowców, ale nie w wielkich ilościach.

Tekst opracowany za pomocą strony Klubu H.B.P.
Zdjęcia niestety nie moje.

P1120473.JPG
Zdjęcie barwnogłowki poznańskej z tegorocznej wystawy w Poznaniu.
Plik ściągnięto 23 raz(y) 93.01 KB

t_slajd4_202.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 33.95 KB

t_slajd3_180.jpg
Wzorzec z 1925r Barwnogłówka poznańska i królewiecka
Plik ściągnięto 23 raz(y) 38.8 KB

t_slajd2_883.jpg
Barwnogłówka poznańska foto z 1916r
Plik ściągnięto 11 raz(y) 21.58 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Happek
Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2011-02-19, 11:45   

Orientujesz się może czy w ogóle w miarę osiągalne są te ptaki a jeśli tak ile można kosztować przyzwoita parka tych ptaków?

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-19, 11:56   

Witam! Dokładnych cen nie podam bo to z tym różnie jest. Ale myślę, że za 300zł kupisz parkę przyzwoitych, ale to będzie ciężko znaleść. Pytałem się ostatnio jednego z czołowych hodowców to odpisał, że jeżeli jestem z Poznańskiego związku dostanę parkę za darmo, jeżeli do innego to jest to sprawa do dogadania, a jak z żadnego to ciężko będzie wynaleść sprzedającego. Przedstawiam stan barwnogłówek poznańskich na rok 2009 według Klubu H.B.P.
Spis Barwnogłówki Poznańskiej
Według spisu na koniec 2009 roku w którym uczestniczyło 12 hodowców są 203 Barwnogłówki Poznańskie.
Czarne - 61 sztuk w poprawnym rysunku, 32 sztuki srokate
Czerwone - 22 sztuki w poprawnym rysunku, 15 sztuk srokatych
Żółte - 14 sztuk w poprawnym rysunku, 10 sztuk srokatych
Niebieskie - 11 sztuk w poprawnym rysunki, 1 sztuka srokata
Białe- 20 sztuk
Pozdrawam

KrysSz 
Hodowca

Otrzymał 302 piw(a)

Wysłany: 2011-02-19, 12:01   

Z tego co mi wiadomo ta polska rasa jest zagrożona wyginięciem. Ciekawe czy są jakieś prace podejmowane w celu zachowania rasy.

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-19, 12:04   

Witam. Z tego co się orientuję to jest lub będzie tak, że oczka na wystawach będą darmowe dla wystawców barwnogłowek. Ma to na celu zachęcić do hodowli rasy. Pozdrawiam
PS. W tytule tematu było BARWNOGŁOWKA POZNAŃSKA- rasa szczególnie zagrożona wgynięciem ale zmieniło

KrysSz 
Hodowca

Otrzymał 302 piw(a)

Wysłany: 2011-02-19, 12:07   

kamillos, jest do jako opis tematu, tylko widoczne przy liście tematów w dziale gołębie "lotne".
Gołąbki bardzo ciekawe, i co najważniejsze nasza polska rasa, szkoda że małe zainteresowanie tą rasą, mam nadzieje że nie dojdzie do jej zatracenia.

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-19, 12:10   

Powoli ją rozmnażają. I widać, ze mamy coraz lepsze ptaki. Na szczęście nie krzyżują ich tak jak maściuchów polskich. Każdy chyba wie co po takich krzyżówkach wyszło.

KrysSz 
Hodowca

Otrzymał 302 piw(a)

Wysłany: 2011-02-19, 12:13   

Podałeś spis na koniec 2009 a nie masz danych jak to wyglądało teraz na koniec 2010? Czy jest progres?
203 sztuki, oby to nie było za mało dla zachowania różności genów.

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-19, 12:16   

Niestety nie znam aktualnego stanu barwnogłowek poznańskich. Ale widać, ze jest ich coraz więcej. Można to wywnioskować po stawce na wystawie w Poznaniu gdzie wystawionych było 74 sztuki barwnogłówek. Pozdrawiam

Krzy$

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-02-20, 16:50   

MAcie moze zdjecia tego gołebia w rysunku srokatym ?? ?

Posiadam Prawie wszystkie Kolory

(brakuje mi tylko Buntów )

( wiem wiem pisze z bledami )

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-20, 17:38   

Witam! To są sroczki o srokatym rysunku. Pozdrawiam
Zdjęcia nie są mojego autorstwa.

img_6769.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 64.46 KB

img_6768.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 65.6 KB

Krzy$

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-02-26, 16:28   

Taktak ale mi sie wydaje ze to nawet nie jest podobe do barwy sroki to sa szpice po srokach na temat rysunku srokatych wiem troszke to sa szpice a ja cchciałbym zoabaczyc rysunek srokatego

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2011-02-26, 16:54   

Nie jestem pewien na 100% ale to są srokate! Sroczy a srokaty, to według mnie różnica.Wcześnie źle doczytałem i nie zareagowałem . Barwnogłowki poznańskie o rysunku sroczym też co prawda się zdarzają, ale to rzadko. Pozdrawiam

Krzy$

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-02-26, 18:51   

nie Srokaty i sroczy przynajmniej ja tego rozumiem ze to jest jeden barwa ale szpice to jest wlasnie kolor srokaty tylko nie w rysunku

Odpowiedz do tematu