Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Happek
2010-10-27, 17:50
Mewka Orientalna/ Mewka Wschodnia
Autor Wiadomość
Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 19:25   Mewka Orientalna/ Mewka Wschodnia

Mewka Orientalna

Powstanie/historia rasy:

Wyhodowana w Azji Środkowej. Wcześniej nazywana Mewką Smyrneńską. Okolo roku 1750 przybyła do Turcji. W Europie hodowle powstawały najpierw w Anglii i w Holandii.
Także spotykane jako Mewki Wschodnie ewentualnie Mewki Tureckie

Ogólnie:

Gołębie już niemal głównie wolierowe. Rozróżnienie i ocena tych ptaków wymaga dużej fachowości.
Nie są łatwe w hodowli, krótkie dziobki nie ulatwiają im karmienia. Rozrównia się dużo odmian barwnych okolo 29. Odmiany kolorystyczne sa bardzo interesujące: blondynetty, satynetty, blueta, vizor o czym niżej. (podziały są różne jak różne są źródła)
Numer obrączki 10

Budowa (ogólnie)

Dostojna, elegancka powierzchowność z wysoko noszona, sklepioną piersią. Wyprostowana sylwetka. Krótka szyja, żabot i wama (podgardle). Szerokie czoło i pełne baczki. Łukowata linia biegnąca nad czołem, ciemieniem i wysoko postawionym szpicem. Najwyższy punkt czaszki przed okiem (pomarańczowym lub ciemnym). Szeroko osadzony, krótki dziób tworzący z czołem linię ciągłą. Krótkie nogi, gęsto opierzone aż po palce.

Mewka Turbit-Link do wzorca(kliknij)
Mewka Orientalna-Link do wzorca (kliknij)

Spotykam się z różnymi podziałami jak już pisałem, zajme się:
1.Blondynetta
2.Satynetta
3.Blueta

Występują różne jeszcze Turbit, Vizor, np we wzorcu znalazlem Silveretten, Brunetten, Sulfuretten na dodatek...Myślę że było by tego za dużo już.

Ad.1 Blondynetta-występują w trzech barwnych typach: jednobarwne, z rysunkiem łuskowania lub cętkami i pasiaste. Budowa drobna ale krępa. Głowa kolista z czubem, czoło szerokie i wypukłe.
Dziób bardzo krótki, gruby i skierowany ku dołowi.
Kolor dzioba zależy od barwy upierzenia; u odmian tarczowych-biały, u żółtych, żółtoczekoladowych i czerwonych-biały lub brunatny, a u czarnych i niebieskich- barwy rogowej. Woskówki małe. Tęczówki są żółtopomarańczowe. Obwódki oczne są podwójne, jasne. Szyja jest gruba, spionowana. Na podgardlu występuje krawat, a poniżej czuba-na karku-grzywa. Linia grzbietu opada ku ogonowi. Skrzydła ułożone normalnie. Nogi krótkie, skoki i palce opierzone.
Blondynetyy z rysunkiem łuskowania mają ubarwienie niebieski, czerwone, płowoczerwone lub czekoladowe.

Ad.2 Satynetta-Ptaki drobne, krótkie i krępe. Głowa robi wrażenie wydłużonej. Zdobi ją czubek. Czoło jest wypukłe, szerokie. Dziób bardzo krótki, jasny, skierowany ku dołowi. Szyja krótka, gruba. Na karku grzywa, a na podgardlu krawat. Barwa tęczówek zależy od upierzenia: u ptaków tarczowych są czarne. Obwódki oczne wąskie, jasne. Tło upierzenia białe, pióra pokrywowe skrzydeł i sterówek białe z czarną obwódką u satynetów właściwych albo czekoladowe lub żółtoczekoladowe- u brunetów, albo żółte- u siarczaków. Łuskowanie może byc niebieski lub czerwone. Nogi są krótkie. Skoki i palce pokryte białymi piórami-"łapciami". Skrzydła ułożone normalnie.

Ad.3 Blueta-Ptaki drobne, krepe i krótkie. Mają stosunkowo szeroką pierś. Głowa robi wrażenie wydłużonej, z uwagi na czub i grzywę. Czoło jest wypukłe, a dziób bardzo krótki, gruby i zagięty ku dołowi. Tęczówki sa barwy ciemnej. Szyja jest gruba, spionowana. Skrzydła ułożone normalnie. Nogi są krótkie a skoki i palce opierzone.
Ubarwienie-na białym tle pióra pokrywowe skrzydeł i sterówek są niebieskie. Na skrzydlach występują dwa białe pasy obrzeżone czarną obwódką, na sterówkach są tzw. białe lustra.

Jeśli ktoś przebrną przez to widzi że gołębie wszystkie sa budowy niemal identycznej cała różnicą jest ubarwienie.

Przepraszam za niską jakoś zdjęć.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec
Ostatnio zmieniony przez Happek 2010-04-28, 20:21, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 19:31   

Witam! W tamtym tygodniu nabyłem tą rasę. A oto zdjęcia moich ptaszków.

DSC03234.JPG
Plik ściągnięto 30 raz(y) 100.56 KB

DSC03262.JPG
Plik ściągnięto 22 raz(y) 62.67 KB

Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 19:46   

Miałem dwie pary satynet. Dodaje że miałem ale mam ich foty w albumie więc zamieszcze. Pokażą troche dokładniej jak wyglądają te ptaki.
Gołębie te budowały piękne gniazda, patyczki poukladane elegancko. Foto niżej troche słabe.

Prawidłowy ogon, lusterko i jasne krawędzie bocznych lotek.

Parka

Samica

Widoczna parka

Ogon złożony

Parka

Parka

Samiec

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec
Ostatnio zmieniony przez Happek 2010-04-28, 20:14, w całości zmieniany 2 razy  

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 19:50   

A co sądzisz o moich? Porównując ze wzorcem to nawet nie są złe moim zdaniem. Ale ty hodowałeś to się na nich znasz lepiej. Moje mają tak krótkie dzioby, że mają nawet problem z pobieraniem pokarmu.

Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 19:53   

kamillos, miałem je dwa lata bardzo mi się podobały lecz nie karmily same a takie ptaki u mnie racji bytu nie mają.

Lubie to ubarwienie. Lecz ten na drugim zdjęciu nie ma nad zbyt łuskowania a bynajmiej tak wygląda foto. Ten na pierwszym mi się jak najbardziej podoba.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

kamillos

Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 20:02   

Właśnie on jest jasny. Ale nad łuskami łatwiej popracować niż nad głową, dziobem, postawą-to u tych gołębi jest dobre. Pozdrawiam!

robert1993 
Hodowla Indianów

Otrzymał 92 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 20:02   

kamillos, jak zarówno Happek, bardzo piękne Wasze gołąbki. Blondynety kamillos'a, są bardzo dobrej klasy, wzorcowa budowa, postawa i piękne ubarwienie. Tak samo z satynetami Happek'a, mają piękne łuski i ogon równiutki, bardzo dobrą budowę, chociaż dziób mogłyby mieć troszkę bardziej opuszczony do dołu i krótszy.
Ogólnie bardzo ładne gołębie.
Pozdrawiam

Moja stronka:
http://indian-hodowla-barb.blog.onet.pl/

GołębieOnline:
http://golebieonline.pl/profil/7016/
Robson

Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2010-04-07, 20:08   

Wadą moich satynet była za mało wypukłe czoło. Lecz zostaly sprzedane mysle ze w bardzo dobrej cenie.
Po 100zł za parke. Poszły 3 godziny po wystawieniu na allegro.

robert1993, dziękuje za dobre słowo

kamillos, dokladnie masz racje, głowa u Twoich bardzo ładna i ogolnie cała budowa a jak mowisz łatwiej popracowac na luskami.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Odpowiedz do tematu