|
Pawik |
| Autor |
Wiadomość |
hetman
Wiek: 49 Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 277 Otrzymał 21 piw(a)
|
Wysłany: 2010-03-17, 22:07 re
|
|
|
czy , mówimy o tym samym ?
pawiki.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 26 raz(y) 54.76 KB |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1364 Otrzymał 104 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-18, 06:52
|
|
|
NIe nie oceniamy tego pawika Bo to jest ta klasyka.
Troche sie nie dogadalismy Sory za zamieszanie. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
hetman
|
Wysłany: 2010-03-18, 17:44 re
|
|
|
i to jest przykład zalety forum że można spokojnie przemyśleć temat i że fachowiec zrozumie fachowca ,
uf , a już myślałem że po w/w dyskusji zostanę uznany za dyletanta ,
cieszę się że potwierdzasz moją ocenę tych czarnych pawików |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1364 Otrzymał 104 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-03-18, 18:37
|
|
|
Taka wlasnie postawe lubie, ogon pod odpowiednim kątem. To jest pawik, zywy ruchliwy gdy ma dostep do wolnego oblotu jest nawet w stanie smialo po tym dachu latac Dumnie prezentuje ogon i swoja zalety czuje sie krolem w golebniku Zadziornie "podrywa" wszystkie "panny" w golebniku.
W przeciwienstwie do nowego typu ktory siedzi na ogonie a nie go dumnie prezentuje i o ktorym mowilem ze jest kaleka
I to byla kwestia naszego nie zrozumienia.
Pawiki dla mnie sa rasa do ktorej mam sentyment. Chodz sa nie raz wredne niszcza gniazda i potrafia doprowdzic mnie do bialej goraczki to maja u mnie miejsce zawsze.
Zacząłem hodowle od tej rasy mialem wiele odmian barwnych i wiele ich w sensie ilosci a i jakosci nie ktorych nie mialem wiele do zarzucenia(a oto wkoncu chodzi i tak poprzez selekcje z 10 byla 2 i coraz wyzej) Chodz lubie je krytykowac ze to nie tak to nie tak i co tylko.
Do tej pory chodz ograniczylem ilosc bo nie mam warunkow mam 3 pary ( 2 tzw zwykle inaczej angielskie i 1 indyjskich). A gdy tylko powstanie nowy golebnik pewny jest zakup innych odmian barwnych i kolejnych ptakow
Mam słabosc do ogonów stojacych jak mawiam Pawiki grupa rostowskich itd |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
hetman
|
Wysłany: 2010-03-18, 19:42
|
|
|
| sam nie trzymam chociaż mi się podobają , mam psa spanielkę i one na wolności były by bez szans , a w wolierze wolał bym ich nie trzymać |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-03-18, 19:48
|
|
|
Ja mam nawet 3 psy z czego dwa owczarki i dwa koty.
Niestety wolierka i to nie ze względu na moje zwierzęta.
Lecz koledzy drapieżnicy czekają tylko na mój błąd. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
kamillos
Wiek: 18 Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 199 Otrzymał 23 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-03-18, 19:53
|
|
|
| Happek napisał/a: | Taka wlasnie postawe lubie, ogon pod odpowiednim kątem. To jest pawik, zywy ruchliwy gdy ma dostep do wolnego oblotu jest nawet w stanie smialo po tym dachu latac Dumnie prezentuje ogon i swoja zalety czuje sie krolem w golebniku Zadziornie "podrywa" wszystkie "panny" w golebniku.
W przeciwienstwie do nowego typu ktory siedzi na ogonie a nie go dumnie prezentuje i o ktorym mowilem ze jest kaleka
I to byla kwestia naszego nie zrozumienia.
Pawiki dla mnie sa rasa do ktorej mam sentyment. Chodz sa nie raz wredne niszcza gniazda i potrafia doprowdzic mnie do bialej goraczki to maja u mnie miejsce zawsze.
Zacząłem hodowle od tej rasy mialem wiele odmian barwnych i wiele ich w sensie ilosci a i jakosci nie ktorych nie mialem wiele do zarzucenia(a oto wkoncu chodzi i tak poprzez selekcje z 10 byla 2 i coraz wyzej) Chodz lubie je krytykowac ze to nie tak to nie tak i co tylko.
Do tej ne pory chodz ograniczylem ilosc bo nie mam warunkow mam 3 pary ( 2 tzw zwykle inaczej angielskie i 1 indyjskich). A gdy tylko powstanie nowy golebnik pewny jest zakup innych odmian barwnych i kolejnych ptakow
Mam słabosc do ogonów stojacych jak mawiam Pawiki grupa rostowskich itd |
Witam! Co prawda są gusty i gusteczka i rozumie, że nie podobają ci się pawiki nowego typu. Ale nie zgodzę się z tym, że pawik nowego typu nie prezentuje dumnie ogonka. Fakt, że mają problemy z lataniem i kopulacją. One tylko wyglądają na kaleki, ale nimi nie są. Jest to ten sam dumny ptak a może teraz nawet bardziej tą dumę widać.
Zamieszczam link do filmiku pawika mojego znajomego http://www.youtube.com/wa...feature=related |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-03-18, 20:06
|
|
|
kamillos, tak ten trzyma ogonek ladnie, lecz jaki to nowy typ? piers troche wyzej?
Wedlug "wzorca" ktorego nie ma dla nowego typu sie zdaje moze to i jest nowy typ.
Lecz ogromne kilkadziesiat procent ludzi w tym kraju uwaza ze nowy typ siedzi na ogonie i ze to jest COŚ.
I do tego dazy. A potem na allegro widzie w kosmicznych sumach 300zl ptaki siedzace na ogonie ktore 5lat temu nie warte byly 1zl!
Zachwycaja sie tym i do tego dążą i powstają kaleki o kŧórych ja wlasnie napisalem.
Co do tego pawika wcale nie przypomina tego rozleklamowanego nowego typu. Ogon i jego "trzymanie" ulozenie jak najbardziej mi sie podoba. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Michal

Wiek: 14 Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 187 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-03-18, 20:13
|
|
|
| kamillos, Co do pawika ma pięknie ułużony ogon.Gdzieś widziałem już kiedyś tego pawia czy ten paw nie jest przypadkiem Rafała Sujaka? |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Michał |
|
|
|
 |
kamillos
|
Wysłany: 2010-03-18, 20:14
|
|
|
| Pawik nowego typu powinien właśnie taki być jak ten na filmiku. Ten o ile dobrze pamiętam jest po wice lub championach europy. Aukcjami na allegro ja bym się nie sugerował bo tam wystawiają byle koki i sami nazywają je i opisują że rzadka rasa. Zawsze się zastanawiałem dlaczego tak jest że na wystawach wystawiają i te nowego i starego typu i skoro mówisz(ja nie wiem sam jak to jest) że nowy typ nie ma wzorca to jestem ciekaw na jakiej podstawie go oceniają? |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-03-18, 20:18
|
|
|
kamillos, może jest tylko ja o tym nie wiem. Nie jestem wyrocznią. ( chodzi o wzorzec)
Ten pawik jest śliczny, ten ogon mi się podoba na prawde.
Lecz o tym że nowy typ ma taki byc wie iluś tam hodowców.
Wiem co jest po targach itd.
Wszyscy ze nowy typ to taki jak opisalem jako kaleke.
I niestety dązą zeby tak wygladały a potem tego badziewia się pałeta ostro. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
kamillos
|
Wysłany: 2010-03-18, 20:22
|
|
|
| Moim zdaniem ta różnorodność w wyobrażeniach hodowców wynika z tego ze nie ma wzorca dlatego pawik nowego typu a pawik nowego typu to różnica. I będzie tak dopóki nie ustalą wzorca. |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-04-03, 20:55
|
|
|
kamillos, i dopóki ktoś nie zrzuci bomby od ukrainy/ bialorusi po niemcy i od czech po baltyk ktora zrobi pustkowie a potem nowym ludziom technika nauczania zwana "łopatologia" nie wytłumaczy ze nowy typ pawika wyglada tak a nie inaczej. tak z humorem...ale takie sa fakty.
[ Dodano: 2010-04-03, 21:57 ]
I ponownie odświeżam post.
Dodaje foto pawika który na poprzedniej stronie jest jeszcze w pałach
Już sam zaczyna się żywić, na chwile obecną 30 piórek w ogonie zapowiada się przyzwoicie.
Jak hodowla u Was drodzy koledzy?
[ Dodano: 2010-04-07, 17:28 ]
Według jednego z źródel odmian barwnych jest 49. Życze powodzenia w zdobyciu he |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
| Ostatnio zmieniony przez Happek 2010-04-28, 19:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2010-04-19, 20:22
|
|
|
Kolejne fotki:
Jak sytuacja wygląda u Was koledzy?
Jakieś młode jajka czy coś? |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Michal

Wiek: 14 Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 187 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2010-04-19, 20:29
|
|