Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Garłacz Morawski Białogłowy
Autor Wiadomość
Józek

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2011-02-04, 22:23   Garłacz Morawski Białogłowy

Garłacz Morawski Białogłowy

Pochodzenie:

Morawy w Czechach.

Jest to średniej wielkości, garłacz białogłowy z koroną i z gruszkowatym gardłem,
biała głowa z szpiczastym czubem.
Oczy ciemne,brew gładka jasna, czerwone i żółte, zależności od koloru,
dziób średniej długości, u czarnych i niebieskich dolna część dzioba może być czarna, a górna musi być jasna, u pozostałych jasny, woskówki słabo rozwinięte.

Szyja długa, z dobrze nadmuchanym gruszkowatego kształtu gardłem, który to w górnej części się rozszerza i podchodzi aż pod dziób.Wielkość gardła jest zależna kiedy młody ptak się sparuje, zbyt wczesne sparowanie nie umożliwi garłaczom się wydymać, zbyt późne parowanie powoduje zbytnie wydęcie, takie ptaki nie latają i nie biją w skrzydła.
Nogi nie opierzone, krótkie, pazurki jasne.Skrzydła silne, dobrze kryjące grzbiet, lotki zwarte, leżące na ogonie, nie za długi, zwarty, noszony równo z linią grzbietu, nie dotyka ziemi.

Rodzaje kolorów:

Jednobarwne: czarne, szare, czerwone, żółte, niebieskie,grochowe, z pasami bub bez, pasy mogą być czarne lub białe.Garłacze te jak wiele innych, latając biją w skrzydła tak zwane klaskanie, tym bardziej końcówki lotek są postrzępione to oznaka jak gołąb bije w skrzydła.Ptaki doskonale wysiadują jaja jak i wychowują młode, świetnie nadają się też jako mamki

Powyższy tekst jak i ptaki są moja własnością

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
KrysSz
Odpowiedz do tematu