| | | |
| |
|
|
|
Przesunięty przez: Happek 2010-10-27, 17:44 |
Garłacz Hanacki |
| Autor |
Wiadomość |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-08-27, 23:29 Garłacz Hanacki
|
|
|
Garłacz Hanacki
Powstanie/historia rasy:
Wyhodowana około 1880 r. na morawskiej nizinie Hana z garłacza morawskiego, strassera, garłacza holenderskiego i angielskiego.
Ogólnie:
Rasa ta wymaga dużej przestrzeni do wylęgu i chowu młodych. Obrączka numer 11. Odmian barwnych ponad 24. Rysunek podobny do rysunku strassera.
Budowa:
Z wysoką postawą, wyprostowanym korpusem, długą szyją i długim upierzeniem pokrywowym stanowi jedną z największych ras garłaczy. Wole powinno mieć kształt gruszki. Dosyć duża głowa z szerokim i lekko sklepionym czołem. Oczy od pomarańczowych do czerwonych. Nad nieznacznie wystającą piersią znajduje się lekka talia prowadząca do wola. Ustawione blisko siebie skoki są mocno upierzone. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Józek

Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 71 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-01-31, 22:53
|
|
|
Garłacz hanacki i bawarski ,ten dużych rozmiarów, garłacz jest dobrze znany na świecie ,występuje jedynie z wzorcem barwnego rysunku jak u sztrasera .Garłacz hanacki powstał w wyniku skrzyżowania garłaczy angielskich i pomorskich oraz innymi, nie garłaczami, pod uwagę jest brany przede wszystkim sztraser morawski, garłacz hanacki ma długie obficie opierzone nogi ,barwę oczu pomarańczowa do czerwonej ,barwa dzioba czarne i niebieskie.Podobny do garłacza hanackiego jest garłacz bawarski jest jednak mniejszy ma zawsze białe łapcie i białe skrajne lotki, w przeciwieństwie do garłacza hanackiego.
Obrączki 11
Powyższy tekst jak i ptaki są moją własnością
 |
|
|
|
_________________ www.polskikurnik.pl
www.minizooherud.npx.pl |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): KrysSz, Happek |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0.23 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|