Przesunięty przez: Happek 2011-11-13, 10:54 |
Śląski tarczowy. |
| Autor |
Wiadomość |
pocztowy75
Bartek ;

Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 206 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Moskwa
|
Wysłany: 2012-02-02, 15:34
|
|
|
| Według mnie zaliczane są do grupy ozdobnych dlatego że tak jak napisałeś one nie uciekną ci po pierwszym wypuszczeniu tak jak takie pocztowe .I też rozmiar obrączki . |
|
|
|
_________________ Pozdrawiam Bartek! |
|
|
|
 |
mirgraf
Ustka
Wiek: 45 Dołączył: 13 Lis 2011 Posty: 7 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Ustka (Charnowo)
|
Wysłany: 2012-02-02, 16:42
|
|
|
| pocztowy75 napisał/a: | | Według mnie zaliczane są do grupy ozdobnych dlatego że tak jak napisałeś one nie uciekną ci po pierwszym wypuszczeniu tak jak takie pocztowe .I też rozmiar obrączki . |
Nie rozumiem?
Napisałem, że mogą uciec lub nie. Tak samo jak pocztowe.
Nie ma gołębi rasy pocztowy tarczowy. Są pocztowe. Tak i pocztowe białe, pocztowe szymle, pocztowe płowe itp. Kojarzenie śląskich tarczowych z pocztowymi określonego koloru jest błędem. Pocztowe wyhodowano w celu ich powrotu do domu. Śląskie chociaż pochodzą po części od gołębi pocztowych zatraciły w większym lub mniejszym stopniu tą zdolność. Powodem była selekcja gołębi pod kątem określonego wyglądu a nie charakteru a także hodowla wolierowa. Są wyjątki, gdy śląskie przejawiają instynkt powrotny, lecz wyjątek nie stanowi reguły. |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-02-02, 17:47
|
|
|
Pocztowych nie hoduje sie pod wzorzec wygladu nie maja miec okreslonego koloru dziobu, brwi czy ciort wie czego chyba ze sie myle. Moze kiedys ktos uznal ze pocztowy w tej barwie to ladny ptak i warto zrobic z niego rase i stworzyc jej wzorzec aby mozna bylo ptaki te selekcjonowac pod okreslony wzorzec, wystawiac na wystawach itd itd itd. inaczej tego tlumaczyc sie nie da.
Teoria pocztowego jest skrajnie idiotyczna, na cos takiego jak zdolnosc powrotu do domu przy tworzeniu rasy raczej nikt nie patrzy. |
|
|
|
_________________ "Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 972 Otrzymał 302 piw(a) Skąd: Korzenna
|
Wysłany: 2012-02-02, 18:46
|
|
|
Mylicie pojęcie. Ślaski tarczowy to rasa wyhodowana z pocztowych i musi spełniać odpowiednie kryteria. TO czy wróci czy nie to właśnie cecha z pocztowych, hodowano je dla koloru nie dla "mózgu". TO nie są gołębie pocztowe, tylko ozdobne.
Czy nigdy nie widzieliście pocztowego w kolorze śląskiego tarczowego, lub pocztowego siodłatego, igra itp? |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2012-02-02, 19:02
|
|
|
KrysSz, nie widziałem nigdy jakiegoś kolorowego pocztowego ;D A nawet jakbym widział to uznałem że to kok i poszedłem dalej ;D
Nie wiem też gdzie mylę pojęcie
Napisałeś:
| KrysSz napisał/a: | | Ślaski tarczowy to rasa wyhodowana z pocztowych i musi spełniać odpowiednie kryteria. |
Mniej więcej chyba to, tutaj ująłem
| Happek napisał/a: | | Moze kiedys ktos uznal ze pocztowy w tej barwie to ladny ptak i warto zrobic z niego rase i stworzyc jej wzorzec aby mozna bylo ptaki te selekcjonowac pod okreslony wzorzec, wystawiac na wystawach itd itd itd. |
|
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): KrysSz |
 |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 972 Otrzymał 302 piw(a) Skąd: Korzenna
|
Wysłany: 2012-02-02, 20:34
|
|
|
| Dokładnie tak jak napisałeś. |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
Happek

|
Wysłany: 2012-02-02, 20:42
|
|
|
| A bynajmniej mniej więcej. Wzorzec podaje że jest to krzyżówka kilku ras, podejrzewam że głownie pocztowego jako bazy "budowy" a po innych rasach ciągnęli głównie kolor. |
|
|
|
Moja Strona-Zapraszam!
Happek/Szaleniec |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): KrysSz |
 |
Krzysiek G
|
Wysłany: 2012-03-28, 11:28
|
|
|
| Witam.Tak się składa, że hoduję m.in. śląskie tarczowe. Śląski tarczowy to stara rasa wyhodowana na Śląsku na początku XXw. Rasa powstała na bazie gołębi pocztowych z domieszką innych , bliżej nieokreślonych ras o tarczowym wzorze rysunku. Przez długi czas śląskie tarczowe nie były rasą uznaną i nosiły nazwę pocztowy tarczowy. Po przodkach , czyli gołębiach pocztowych typu lotnego odziedziczyły zmysł orientacji w terenie i przywiązanie do gołębnika, dlatego wiele z nich, zwłaszcza starszych osobników, trudno przyzwyczaić do nowej siedziby. Śląskie tarczowe są dobrymi, pilnymi rodzicami, dlatego w wielu hodowlach służą jako mamki.Podobnie jak gołębie pocztowe chętnie latają, zataczając duże kręgi nad gołębnikiem na średniej wysokości.Podobną rasą, utworzoną na bazie belgijskich gołębi pocztowych z linii Dr.Linsen o tarczowym wzorze rysunku są amerykańskie pocztowe tarczowe, które jednak są mniejsze od śląskich, maja nie tak dopracowany rysunek jak nasze i mniej uszlachetnioną sylwetkę oraz kształt głowy. Nasze śląskie tarczowe przez lata selekcji stały się rasą ozdobną, podczas gdy amerykańskie pozostały typowymi pocztowymi lotnikami o tarczowym rysunku. Przodkowie naszych śląskich tarczowych sprzed kilkudziesięciu lat wyglądali tak, jak obecne tarczowe amerykańskie, czyli w tej dziedzinie jesteśmy daleko przed amerykanami, którzy chwalą się wielkim sukcesem w tworzeniu nowej rasy gołębi pocztowych. |
|
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): KrysSz, mirgraf |
 |
|