Forum o gołębiach rasowych Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
GIANT HOMER
Autor Wiadomość
pajter63 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-11-23, 19:58   GIANT HOMER

Pochodzenie:

Wyhodowany w pierwszej połowie XX wieku w Stanach Zjednoczonych, z ras Carneau, Mondain, gołębi pocztowych i prawdopodobnie gołębi z grupy mewek.

Wrażenie ogólne:

Gołąb mocny, zwarty krótką figurą, poziomą postawą ciała, uderzająco szeroką piersią zwężającą się klinowato w kierunku ogona. Waga około 850 – 900 g.

Rodzaje kolorów:

Biały, czarny, kawowy, brązowy, czerwony, żółty, dominujący czerwony, dominujący żółty, niebieski z czarnymi pasami, andaluz, indygo z pasami, niebiesko-, brązowo-, czerwono- i żółtopłowe. Kawowy, indygo, niebieski, niebiesko-płowy, czerwono-płowy, brązowo-płowy, czerwono-płowy - wszystkie w grochy. Mozaikowe (szymle)- niebieskie, niebiesko-płowe, czerwono-płowe, i żółto-płowe.

Kolor i rysunek:

Wszystkie barwy czyste, a u jednobarwnych równomierne. Andaluzy mają głowę i szyję koloru czarno-niebieskiego, a upierzenie piersi, brzucha i ogona nieco jaśniejsze, ciemnoniebieską tarczę skrzydła – możliwie z czarnym obramowaniem. Bardzo niewielkie ślady „ rdzy” są dozwolone.

Koloru indygo mają niebieską barwę podstawową, płowy pas na ogonie i płowe lotki, czarne pasy na skrzydłach i czarne grochy z czerwonawym lub brązowawym nalotem.

Wszystkie pasy przebiegać muszą bez przerw i oddzielnie. Grochowe muszą mieć wyraźne ( kontrastowe) grochy tworzącym wyraźny rysunek na skrzydłach. Mozaikowe ( szymle) mają równomierną mieszankę barwy podstawowej z bielą.

Duże błędy:

Długi, wąski, mały lub zbyt ordynarny korpus; płaska, równa pierś; pochyła postawa; zbyt wysokie, wąsko rozstawione lub zbyt głęboko osadzone nogi; zbyt płytkie lub wysadzone zaokrąglenie czubka głowy; wąskie i nie w formie klina czoło; za jasny kolor oka; gruba brew; cienki dziób; ordynarna woskówka; źle wycięte podgardle; opierzone skoki lub palce; luźne upierzenie; niewłaściwa barwa i rysunek.

Uwagi do oceny:

Ogólne wrażenie – budowa i postawa ciała – figura – głowa – dziób – oczy – kolor i rysunek.

Obrączka numer 10

Źródłem jest książka "WZORCE GOŁĘBI RASOWYCH WYSTĘPUJĄCYCH NA WYSTAWACH W POLSCE WYDANIE 2003r."
Postaw piwo autorowi tego posta

Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2010-11-23, 21:23   

pajter63, nie ma taryfy ulgowej. Gdy jeszcze x czasu temu nie było Regulaminu tego działu, tłumaczyłem na początku i głaskałem po główkach, te czasy minęły.

Jest to kopia z innego portalu. Dostajesz ostrzeżenie za łamanie Regulaminu Działu. OBOWIĄZKIEM każdego jest zapoznanie się z Regulaminem, widać że tego nie zrobiłeś.

Proponuje się zapoznać:

Regulamin Forum

Regulamin Działu "Rasy Gołębi"

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

pajter63 

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-11-24, 17:07   

Źródłem jest książka "WZORCE GOŁĘBI RASOWYCH WYSTĘPUJĄCYCH NA WYSTAWACH W POLSCE WYDANIE 2003r."

Happek 

Otrzymał 128 piw(a)
Wysłany: 2010-11-24, 17:09   

Wystarczy przeczytac regulamin aby uniknąć problemów.

Moja Strona-Zapraszam!

Happek/Szaleniec

Odpowiedz do tematu