|
Turczyn |
| Autor |
Wiadomość |
kamil690
|
Wysłany: 2011-07-24, 13:34 Turczyn
|
|
|
Ostatnio przybłąkał mi się gołąb. Chce go sprzedać i nie wiem ile jest wart. Jest to Turczyn z zeszło rocznego lęgu, chyba samiczka. Na ile mogę go wycenić?
Zdjęcie0323020.jpg To ten gołąb |
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 122.26 KB |
|
|
|
|
|
|
|
 |
kamillos
Wiek: 18 Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 178 Otrzymał 23 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2011-07-24, 21:44
|
|
|
| Witam! Turczyny wyginęły. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
 |
Happek

Dołączył: 02 Mar 2010 Posty: 1572 Otrzymał 128 piw(a) Skąd: Okolice Siedlec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-07-25, 09:20
|
|
|
| A nie wystawiał ktoś jakiegoś "nowego" turczyna? Jakieś tam były próby odtworzenia tej rasy. Ale co i jak nie mam bladego pojęcia. |
|
|
|
|
|
|
 |
robert1993
Hodowla Indianów

Wiek: 18 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 574 Otrzymał 92 piw(a) Skąd: Zakrzewo - okol. Płocka - mazowieckie
|
|
|
|
 |
kamillos
Wiek: 18 Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 178 Otrzymał 23 piw(a) Skąd: Policzna
|
Wysłany: 2011-07-25, 09:59
|
|
|
| Happek napisał/a: | | A nie wystawiał ktoś jakiegoś "nowego" turczyna? Jakieś tam były próby odtworzenia tej rasy. Ale co i jak nie mam bladego pojęcia. |
Zgadza się ale te "nowe turczyny" nie mają nic wspólnego, oprócz nazwy z tymi co wyginęły. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
 |
marcin102097
|
Wysłany: 2012-03-08, 14:13
|
|
|
| zgadzam sie to jest indian lub po prostu brodawczak |
|
|
|
|
|
|
 |
Krzysiek G
|
Wysłany: 2012-03-28, 18:52
|
|
|
| Brodawczaków jest wiele ras, a indian rożni się od większości z nich tym, że ma czerwoną brew. Są oczywiście inne rasy brodawczaków z czerwoną brwią ( paloma flamenca, ojo de fresa, mariola) ale te akurat w naszej części Europy niemal nie występują i są ogółowi hodowców nieznane. |
|
|
|
|
|
|
 |
justysia2606
Hodowca Gołębi

Wiek: 20 Dołączyła: 12 Wrz 2010 Posty: 264 Otrzymał 40 piw(a) Skąd: Nowe Ostrowy
|
Wysłany: 2012-03-28, 19:35
|
|
|
Więc tak, gołąb ze zdjęcia to faktycznie Indian, ale nie jest aż tak super jakości.
Po pierwsze: brew jest dobrej budowy, delikatna, gruboziarnista, koloru czerwonego jednak za mała...
Po drugie: oczy mają nieczysty kolor, powinny być perłowe (białe) a ten ma je bardzo przekrwione, co dopuszczalne jest tylko u młódków...
Po trzecie: woskówka też nie jest najlepsza... za mało przypudrowana, za mała ogólnie, ale nie jest bardzo pomarszczona czyli ptak jest młody, dolne brodawki są do bani, pod dziobem nie ma jej wcale a w kącikach dzioba niby są ale brak upudrowania...
Po czwarte: dziób ma nieprawidłowy kolor, tzn. jest za jasny a u tego umaszczenia powinien być ciemno- rogowy oraz jest za wąski...
Tyle mogę narazie powiedzieć o tym ptaku, wstaw zdjęcie całego ptaka w naturalnej pozycji, najlepiej z profilu... nie wstawiaj zdjęcia ptaka skulonego i wystraszonego, bo to mija się z celem.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
 |
KrysSz
Hodowca

Wiek: 21 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 972 Otrzymał 302 piw(a) Skąd: Korzenna
|
Wysłany: 2012-03-28, 19:57
|
|
|
Temat już dawno przedawniony
Jednak co do wielkości obwódki i woskówki myślę że się powiększy bo ptak na zdjęciu młody dopiero był roczniak. |
|
|
|
_________________ "Jeśli możesz coś zrobić dobrze, możesz też przedobrzyć"
Pozdrawiam KrysSz |
|
|
|
 |
robert1993
Hodowla Indianów

Wiek: 18 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 574 Otrzymał 92 piw(a) Skąd: Zakrzewo - okol. Płocka - mazowieckie
|
Wysłany: 2012-03-28, 20:20
|
|
|
justysia2606, wszystko ok, jak opisałaś, ale tak się składa, że ja hoduję Indiany i to tak na poważnie, więc z brwią się nie zgodzę, bo jak powiedział KrysSz, bardzo dobrze widać na fotce, że jest to gołąb maksymalnie roczny, ale wydaje mi się, że był to wczesny młody, więc miał około pół roku A jeśli chodzi o oczy, to często zmieniają barwę dopiero u roczniaka na całkowicie czystą, a oczy jeśli chodzi o białe indiany są ciemne, ale też u innych barw oczy mogą być ciemne, nie jest to błąd
Aha i woskówka bardzo pofałdowana, to błąd u indianów, ten ma bardzo dobrą
I dziób nie jest zły, kolor ma prawidłowy, nie jest jasny, tylko akurat troszkę ciemniejszy, jeden mankament z dziobem, to to, że górna część jest bardziej zakrzywiona i dłuższa od dolnej, a powinny być równe, ale to niewielki błąd
To tyle chyba jak na razie
Pozdrawiam! |
|
|
|
_________________ Robert Szadkowski - hodowca;))
Moja galeria:
http://rasowegolebie.pl/galeria/robert1993
Moja stronka:
http://indian-hodowla-barb.blog.onet.pl/
GołębieOnline:
http://golebieonline.pl/profil/7016/
Robson |
|
|
|
 |
|